Singapore stopt met het tellen van Covid-gevallen en is van plan het virus te behandelen als een griep

De stadstaat Singapore zou een van de eerste landen kunnen zijn die stopt met de dagelijkse registratie van het aantal Covid-gevallen. Het virus als een gewone griep behandelen; een poging om terug te keren naar het oude normaal.

In het nieuws: Drie vooraanstaande leden van Singapores Covid-19 taskforce hebben een blauwdruk opgesteld om een einde te maken aan 18 maanden van strenge beperkingen en opnieuw quarantainevrij reizen en openbare bijeenkomsten toe te staan.

 • Gehoopt wordt mensen “verder te laten gaan met hun leven” door de strenge regels af te schaffen en in plaats daarvan het virus met andere middelen te bestrijden, zoals massavaccinatie en betere behandelingen.
 • “In plaats van elke dag het aantal besmettingen met Covid-19 in de gaten te houden, zullen we ons richten op de resultaten”, schrijven de ministers van Handel, Financiën en Volksgezondheid in een gezamenlijk opiniestuk in de Straits Times.
 • “Hoeveel worden er erg ziek, hoeveel op de intensive care, hoeveel moeten er geïntubeerd worden voor zuurstof, enzovoort. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop we nu griep monitoren.
 • “We kunnen het niet uitroeien, maar we kunnen de pandemie veranderen in iets veel minder bedreigends, zoals griep, hand-, voet- en mondziekte, of waterpokken, en verdergaan met ons leven.”

De oplossing? Vanzelfsprekend: vaccineren. De Singaporese functionarissen streven ernaar ten minste twee derde van de bevolking begin deze maand de eerste vaccinatie te geven, en hetzelfde aantal volledig te vaccineren tegen begin augustus.

 • De ministers voegden daaraan toe: “De eerste tekenen wijzen erop dat we middels vaccinatie Covid-19 kunnen temmen.”
 • “Vaccins zijn zeer effectief in het verminderen van het risico op besmetting en transmissie. Zelfs als u besmet bent, helpen vaccins ernstige symptomen van Covid-19 te voorkomen.
 • “Het slechte nieuws is dat Covid-19 misschien nooit zal verdwijnen. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om normaal te leven met het in ons midden.”
 • De volledige details van het stappenplan moeten nog worden onthuld, maar de ministers stelden maatregelen voor zoals blaastests, meer therapeutische behandelingen en meer persoonlijke verantwoordelijkheid.”

Het voorstel van Singapore zou een vroeg teken kunnen zijn dat de wereld met Covid begint te leven na meer dan een jaar van beperkingen over de hele wereld.

Weinig doden: Het Zuidoost-Aziatische land heeft sinds het begin van de pandemie slechts 36 sterfgevallen geregistreerd door draconische regels in te voeren om het infectiecijfer te beperken.

 • De stadstaat, die 5,7 miljoen inwoners telt, heeft tot nu toe 62.617 gevallen geregistreerd – maar dit voorstel wil een einde maken aan een dagelijkse telling.

Elders. In het Verenigd Koninkrijk heeft de Britse minister van Volksgezondheid, Sajid Javid, betoogd dat Groot-Brittannië zal moeten “leren leven met Covid” – en de toekomst ervan vergeleken met die van de griep.

 • Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft nog geen dosis van het Covid-vaccin gehad – terwijl er wereldwijd zo’n drie miljard doses zijn toegediend.
 • Gevreesd door menig viroloog wordt dat de gapende gaten in de wereldwijde vaccinatiegraad, gecombineerd met de ongebreidelde uitbraken, nieuwe varianten – zoals Delta – en de pas ontdekte Lambda-stammen – de kans zullen geven zich voort te planten.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20