De oliemaatschappij Shell moet voor het eerste kwartaal van 2022 een impact met 4 tot 5 miljard verwerken, nadat het zijn activiteiten in Rusland heeft opgeschort.
De Britse oliemaatschappij kondigde begin maart aan dat het zich volledig terugtrekt uit Rusland. Daar draagt het nu de financiële gevolgen van, hoewel die niet meteen negatief zijn.
Verhoogde marge
“Voor de resultaten van het eerste kwartaal van 2022 wordt verwacht dat de impact na belastingen van de waardevermindering van vaste activa en bijkomende lasten in verband met de Russische activiteiten 4 tot 5 miljard zal bedragen”, deelt Shell mee in een verklaring.
Die kosten zouden volgens het bedrijf echter geen invloed hebben op de aangapaste winst. “Deze lasten zullen naar verwachting geïdentificeerd worden en zullen daarom geen invloed hebben op het aangepaste resultaat. Details over de boekhoudkundige verwerking en de impact van de lopende ontwikkelingen zullen worden verstrekt bij de bekendmaking van de resultaten over het eerste kwartaal van 2022.”
De winst zou een gevolg zijn van een verhoogde marge die het bedrijf per vat kan noteren. De raffinagemarge per vat zou verruimd worden tot 10,23 dollar, tegenover 6,55 dollar drie maanden eerder.
Shell verwacht een productie van 1,9 tot 2,05 miljoen vaten olie per dag. Dat is een daling met ongeveer 50.000 vaten per dag als gevolg van de overdracht van haar Canada Shales activa aan Integrated Gas. De onderliggende bedrijfskosten worden geraamd op ongeveer 2,3 tot 2,7 miljard dollar.
Meer oppompen
Olieprijzen zijn sinds de oorlog in Oekraïne erg volatiel. Afgelopen maand steeg de prijs van een vat ruwe WTI-olie tot boven de 100 dollar, de hoogste waarde in meer acht jaar tijd. Momenteel staat de prijs op iets meer dan 97 dollar per vat.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft olieproducenten in zijn land onlangs aangemoedigd om meer olie op te pompen om de prijzen voor de consument te drukken. Het zou echter pas verschillende maanden duren vooraleer er extra olie op de markt komt.
Investeerders in olie staan dan ook niet te springen om hard in te zetten op verdere boringen in oliereserves. Zij leden grote verliezen in eerdere oliecrises.
(ns)