Verenigde Staten gooien 1 miljoen vaten olie per dag op de markt om de binnenlandse energieprijzen te drukken

De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten de komende zes maanden dagelijks 1 miljoen vaten olie uit de strategische reserve zullen vrijgeven. Het land hoopt zo de oplopende energieprijzen te drukken.

De energieprijzen blijven de pan uit rijzen. Ondanks een recente daling schommelt de prijs voor een vat Brentolie rond 108 dollar. Voor een vat Amerikaanse WTI-olie betaal je momenteel 104 dollar. Zoals intussen is geweten zijn die hoge olieprijzen onder meer het gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Energieprijzen drukken

De Verenigde Staten willen nu hun burgers beter beschermen tegen de hoge energieprijzen. Om dat te doen gaat het land dagelijks 1 miljoen vaten olie uit de strategische reserve vrijgeven om zo de energieprijzen te drukken. Die maatregel zal zes maanden lopen. Dat ligt in lijn met een eerder bericht van het persagentschap Bloomberg. Het nieuwsmedium zei eerder vandaag dat de regering-Biden in totaal maar liefst 180 miljoen vaten zou vrijgeven.

“De wereld heeft nog nooit een vrijgave van oliereserves waarbij het tempo zo hoog lag, namelijk 1 miljoen vaten per dag en dat voor zo’n lange tijd,” zei het Witte Huis in een persbericht. “Dit record zal een historische hoeveelheid olie op de markt brengen die als overbrugging kan dienen tot het einde van het jaar, wanneer de binnenlandse productie weer op gang komt.”

Kritiek op de energie-industrie

Het Witte Huis heeft tijdens die aankondiging ook kritiek geuit op de binnenlandse energie-industrie. Volgens de regering-Biden zitten de bedrijven uit die sector op meer dan 12 miljoen hectare land en beschikken ze over ruim 9.000 ongebruikte maar reeds goedgekeurde vergunningen voor productie. “Vandaag roept president Biden het Congres op om bedrijven een vergoeding te laten betalen voor putten die zij al jaren niet meer gebruiken en voor hectaren openbaar land die zij oppotten zonder te produceren”, klonk het.

Een functionaris van het Witte Huis liet aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC weten dat de regering al met bedrijfsleiders uit de energiesector heeft gesproken om hun aan te zetten het ongebruikte land te gebruiken. “We hebben gemengde reacties gekregen. Sommigen gaan akkoord met de plannen van Biden, terwijl anderen duidelijk hebben aangegeven dat ze niet de intentie hebben om de productie te verhogen”, aldus de functionaris.

Volgens het Witte Huis zal Biden er ook bij de wetgevers op aandringen de Amerikaanse energie-onafhankelijkheid te bevorderen door wetgevingen aan te nemen die de overgang naar schone energie versnellen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20