“VS overweegt grootste aanspraak op strategische oliereserves ooit”; olieprijs daalt

De olieprijzen daalden vandaag met 4 procent door het bericht dat de Amerikaanse president Joe Biden maar liefst 180 miljoen vaten uit de officiële voorraden zou kunnen vrijgeven.

Waarom is dit belangrijk?

Voor de Russische invasie van Oekraïne was een vat ruwe olie al duur, en het conflict heeft de prijs nog meer de hoogte in gejaagd. Rusland heeft te maken gehad met een reeks internationale sancties naar aanleiding van zijn agressie in Oekraïne, maar afgezien van een verbod op de invoer van brandstof uit de VS en het VK - die geen van beide grote afnemers van Russische energieproducten zijn - is de olie- en gassector van het land grotendeels ongemoeid gelaten.

De regering-Biden zou in totaal maar liefst 180 miljoen vaten olie kunnen vrijgeven, meldde het persagentschap Bloomberg vandaag. Als het bericht klopt, zou dat de grootste aanspraak op de reserves ooit zijn, schrijft Het Financieele Dagblad. Een officiële aankondiging volgt mogelijk later op de dag.

Brent-ruwe olie daalde met 4,07 procent tot 107,37 dollar per vat deze ochtend. Over de hele week bekeken is Brent is op weg naar een daling van 11 procent, de grootste sinds begin april 2020. West Texas Intermediate, de Amerikaanse oliebenchmark, daalde met 4,99 procent, tot 102,75 dollar per vat. Historisch gezien staan beide olieprijzen echter nog steeds op een bijzonder hoog niveau.

Strategic Petroleum Reserve

De VS heeft momenteel ongeveer 570 miljoen vaten in zijn Strategic Petroleum Reserve. Eerder dit jaar heeft de mogenheid al vaten vrijgegeven om de energieprijzen te proberen beheersen. De energiefactuur is een belangrijke reden waarom de inflatie het hoogste peil in 40 jaar heeft bereikt.

Ondertussen zal het Internationaal Energieagentschap (IEA) vrijdag een spoedvergadering houden om te beslissen over een gezamenlijke vrijgave van oliereserves. Dat opperde, althans, de Nieuw-Zeelandse minister van Energie. Het IEA is opgericht als een coördinerende tak in tijden van globale aardolietekorten.

Leden van het IEA kwamen eerder deze maand overeen om meer dan 60 miljoen vaten uit de oliereserves vrij te geven. Daarvan was de helft afkomstig uit de Amerikaanse reserves. De vrijgave kon de olieprijs echter niet veel naar beneden halen.

Structureel tekort

De OPEC+ groep van olie-exporteurs, waartoe ook Rusland behoort, is vandaag bijeengekomen om hun leveringsbeleid voor de volgende maand te bespreken. Beslist werd om ook in mei de productie met ongeveer 400.000 vaten per dag te verhogen.

De groep, die feitelijk wordt geleid door Saoedi-Arabië, heeft weerstand geboden aan internationale druk om de gezamenlijke productie van ruwe olie sneller op te voeren. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben ook expliciet uitgesloten dat Rusland, ’s werelds op twee na grootste olieproducent, uit de alliantie wordt gezet.

Nieuwe sancties die door Europese landen aan Rusland worden opgelegd, zouden volgens schattingen van analisten tot 3 miljoen vaten per dag van de wereldmarkt kunnen halen. Hoewel een vrijgave van reserves door de VS de druk op consumenten enigszins zal verlichten, zou dit niet veel veranderen aan het structurele tekort op de markt, betoogt Business Insider.

Meer