Shell betaalde geen cent belastingen in het VK vorig jaar

In 2018 maakte Royal Dutch Shell 656 miljoen euro winst op een omzet van 97 miljard euro in het Verenigd Koninkrijk. Geen cent daarvan ging naar de vennootschapsbelasting.

Dat bleek uit een rapport gepubliceerd door de oliemaatschappij zelf. In een poging om transparanter te zijn  wil Shell aantonen hoeveel belastingen het betaalt in elk land waar het actief is.

Hoe vermeed Shell de Britse vennootschapsbelasting? Het Nederlandse bedrijf zei dat het terugtrok van de belastingen voor ontmantelde olieplatformen in de Noordzee. Die teruggave was in totaal 103 miljoen dollar. Een waakhond die uitgaven van het Briste parlement monitort, zei dat die belastingteruggaves voor ontmantelde olieplatformen voor Shell en andere energiereuzen een groot prijskaartje hebben. Het kan de Britse belastingbetaler 28 miljard euro kosten.

Het rapport van Shell toonde ook aan dat het geen vennootschapsbelasting betaalde in thuishaven Nederland, behalve op een zogenaamde joint venture met sectorgenoot Exxon Mobil. De Nederlands-Britse multinational wordt al geplaagd door beschuldigingen van belastingontduiking sinds het zijn hoofdzetel verplaatste van Londen naar Den Haag in 2004.

In een reactie verklaart Royal Dutch Shell dat het belastingen heeft betaald waar dit verplicht was.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20