Servië en Kosovo bereiken geen akkoord over omstreden nummerplaten, (opnieuw) vrees voor escalatie

De relaties tussen Servië en Kosovo lijken niet snel te beteren. Een conflict hangt al enkele maanden in de lucht, en de gemoederen lijken niet snel te gaan bedaren.

Waarom is dit belangrijk?

Met de oorlog in Oekraïne werd de Europese Unie voor het eerst in enkele decennia terug geconfronteerd met een oorlog aan de grenzen van de Unie. Een conflict tussen Kosovo en Servië zal alleen maar meer druk zetten op de Unie, niet in het minst omdat beide landen kandidaat-lidstaten zijn. Ook de NAVO kan zo meegesleurd worden in een conflict op Europese bodem.

In het nieuws: Servië en Kosovo liggen op ramkoers. Aan de basis ligt een conflict over nummerplaten.

  • Kosovo wil dat etnische Serven die in het land wonen, hun Servische nummerplaat inruilen voor een Kosovaarse. De wet leidde al enkele keren tot stevige protesten. Nu moesten Kosovaars president Alban Kurti en Aleksandar Vucic, zijn Servische ambtsgenoot, rond de tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen.
  • Die meetings waren geen succesvol. "Er komen slapeloze nachten aan", waars
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.