Seat geeft volle gas richting elektrificatie en lanceert Cupra el-Born

Seat kondigde woensdag een miljardeninvestering aan om het gamma te elektrificeren. Tegelijk laat het de productie van de langverwachte el-Born over aan zustermerk Cupra.

Normaal zou het Seat-logo prijken op de motorkop van het langverwachte elektrische el-Born-model. Maar de Spaanse automaker verandert het geweer van schouder en lanceert de el-Born onder het merk Cupra, een aparte afdeling van de Spaanse automaker speciaal voor zogeheten ‘performance cars’. 

Dat zijn wagens gemaakt voor snelheid. De el-Born wordt het eerste 100 procent elektrische model van Cupra. Het ontwerp van werd in 2019 op de befaamde Geneva Motor Show nog als een conceptauto van Seat voorgesteld, maar gaat nu dus in productie bij Cupra. Dat is een zustermerk van de Spaanse wagenfabrikant dat mikt op ‘een marktsegment tussen premium en massaproductie’. 

Sportief elektrisch

De elektrische wagen wordt aangedreven door een accu van 77 kWh. Cupra verzekert daarmee een bereik van ongeveer 500 kilometer. Door de korte oplaadtijd van de batterij kan dat op een half uur nog uitgebreid worden met 250 kilometer, aldus Cupra. Dat is aanzienlijk meer dan el-Born beloofde in Seat-vorm. De conceptauto Seat el-Born had een batterij van 62kWh voor een actieradius van 420 kilometer. 

Ook het ontwerp van de wagen oogt sportiever en robuuster als onder de vleugels van Seat, zowel wat betreft de carrosserie en het interieur. De auto zou in 2,9 seconden optrekken van 0 naar 50 kilometer per uur. 

Ontwerpafbeelding van de Cupra el-Born. Bron: SEAT

Miljardeninvestering in elektrificatie

Samen met de aankondiging van het nieuwe productiemodel, maakte SEAT woensdag bekend dat het van plan is om de komende vijf jaar vijf miljard euro te investeren in onderzoek en ontwikkeling, om zo het gamma te elektrificeren. De Volkswagendochter wil zich engageren om elektrische modellen te maken in Barcelona, maar vraagt daarvoor steun van de Spaanse en lokale overheid. 

‘Dat zal afhangen van van een verbetering in de infrastructuur voor hernieuwbare energie en laadpalen in Spanje’, zei de interim-voorzitter van Seat, Carsten Isensee, tijdens de persconferentie. 

Hij voegde eraan toe dat het stimulusplan van de overheid voor de Spaanse auto-industrie een stap in de goede richting was, maar dat ook de vraag naar elektrische wagens moet geprikkeld worden. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20