Schuldeisers eisen 12 miljard euro van gevallen fintechparel Wirecard

Meer dan 11.500 schuldeisers van de gevallen Duitse fintechparel Wirecard hebben voor 12,4 miljard euro aan claims ingediend. Dat bevestigde de rechtbank in München woensdag.

In juni viel het doek over Wirecard, maar nog steeds blijft het bedrijf de gemoederen beroeren in Duitsland. Mysterieuze – en onbestaande – rekeningen die officieel goed waren voor een bedrag van 1,9 miljard euro, deden het bedrijf omvallen. Voormalig CEO Markus Braun werd gearresteerd op verdenking van het vervalsen van rekeningen en marktmanipulatie, maar kwam vrij na betaling van een borgsom van 5 miljoen euro.

Het parket in het München gaat ervan uit dat het bedrijf sinds 2015 fictieve winsten rapporteerde. Er loopt een onderzoek wegens commerciële fraude en bendevorming, terwijl een onderzoekscommissie in de Duitse Bundestag op zoek gaat naar de politieke verantwoordelijkheden. Tijdens de zomer raakte bijvoorbeeld bekend dat heel wat medewerkers van BaFin – de financiële toezichthouder die het betaalbedrijf de hand boven het hoofd hield – de voorbije jaren in aandelen van Wirecard handelden.

Vergadering in bierhal

De meer dan 11.000 schuldeisers bestaan uit banken, investeerders en zakenrelaties, maar evengoed een groot aantal beleggers. De eerste vergadering woensdag vond plaats in een grote bierhal in München, maar er tekenden slechts 74 mensen present. Onder wie ook een aantal advocaten die duizenden schuldeisers vertegenwoordigen.

De rechtbank in München plant de volgende dagen nog meer vergaderingen waar schuldeisers een stand van zaken van de vereffening van Wirecard en van haar filialen zullen krijgen. Aangezien de vereffenaar tot nu toe nog maar een half miljoen euro heeft opgehaald, verwacht de rechtbank dat er helemaal niet genoeg geld zal zijn om aan de claims te voldoen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20