Ex-topman betaalbedrijf Wirecard opgepakt

Markus Braun, de voormalige topman van het Duitse getormenteerde betaalbedrijf Wirecard, is opgepakt. Dat heeft het parket van München bekendgemaakt.

Waarover gaat het? Het nochtans veelbelovende Wirecard kwam vorige week met een ongeziene bekentenis naar buiten. Bedrijfsrevisor EY kon geen bewijs vinden voor 1,9 miljard euro aan cash die op de balans van het Duitse betaalbedrijf ingeschreven staat.

De details?

  • ‘In onderling overleg met de raad van toezicht’ nam CEO Markus Braun daarop ontslag. De 51-jarige computerwetenschapper was al een tijdje gecontesteerd, maar als grootste aandeelhouder kon hij zich altijd redden. In een videoverklaring die hij net voor zijn ontslag de wereld instuurde, gaf hij te kennen dat Wirecard mogelijk ‘het slachtoffer is van gigantische fraude‘.
  • Maandag volgde de boodschap die iedereen zag aankomen. De mysterieuze rekeningen die officieel goed zijn voor een bedrag van 1,9 miljard, bestaan vrijwel zeker niet. Het betaalbedrijf kondigde ook aan ‘opties te onderzoeken voor een duurzame financiële strategie’, wat kan wijzen op een wijziging in aandeelhouderschap of een verkoop.

Het nieuws? Het Duitse gerecht liet Markus Braun dinsdag arresteren, op verdenking van manipulatie van de boekhouding van Wirecard. Intussen is de ex-topman vrijgelaten op borg van 5 miljoen euro. Dat heeft het openbaar ministerie in München bekendgemaakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20