1,9 miljard euro zoek bij betaalbedrijf Wirecard: beurskoers keldert

Bedrijfsrevisor EY kan geen bewijs vinden voor 1,9 miljard euro aan cash die op de balans van het Duitse betaalbedrijf Wirecard ingeschreven staat. Dat kan erop duiden dat een kwart van het balanstotaal in werkelijkheid niet bestaat.

De beurskoers van Wirecard kelderde op de beurs van Frankfurt met ruim 50 procent na de ongeziene bekentenis door het bedrijf. CEO Markus Braun zegt dat er een klacht zal worden ingediend tegen onbekenden. Opheldering is dringend, want als er tegen vrijdag geen goedgekeurd jaarrapport ligt, dreigen kredietverschaffers voor 2 miljard euro aan leningen te beëindigen.

De Duitse betalingsverwerker Wirecard werd al eerder beschuldigd van boekhoudfraude. De Britse zakenkrant Financial Times, die zich al jaren vastbijt in het dossier, publiceerde vorig jaar documenten die op fraude konden wijzen bij Wirecards partnerbedrijf in Dubai, Al Alam.

Onbestaande klanten?

Al Alam was volgens de officiële cijfers goed voor de verwerking van honderden miljoenen dollars in opdracht van klanten. Volgens de FT is het twijfelachtig dat Al Alam inderdaad zoveel werk verrichte voor Wirecard, omdat veel bedrijven die als klant werden opgegeven nooit van de onderneming zouden hebben gehoord.

Wirecard is als verwerker van online betalingen een sectorgenoot van het Nederlandse Adyen. Terwijl Wirecard zware klappen krijgt op de beurs, bereikte het aandeel-Adyen de voorbije dagen recordhoogten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20