Wirecard geeft toe: ‘Onvindbaar bedrag van 1,9 miljard euro bestaat niet’

Het Duitse betaalplatform Wirecard bevestigt eindelijk waar velen voor vreesden. De mysterieuze rekeningen die officieel goed zijn voor een bedrag van 1,9 miljard euro, bestaan vrijwel zeker niet.

Dat zegt het directiecomité van Wirecard maandag voorbeurs in een mededeling. Vorige week stapte CEO Markus Braun nog op, nadat boekencontroleur EY bekendmaakte geen materiële bewijzen gevonden te hebben voor het bedrag van 1,9 miljard euro.

Het Duitse betaalbedrijf zegt dat het probleem wellicht ligt bij ‘derde partijen’, die foute financiële informatie aan Wirecard hebben doorgegeven. Wellicht wordt Wirecards partnerbedrijf in Dubai, Al Alam, bedoeld. Al Alam was volgens de officiële cijfers goed voor de verwerking van honderden miljoenen dollars in opdracht van klanten, maar er zijn al jaren vermoedens dat het om gebakken lucht gaat met vervalste documenten.

Wirecard trekt nu alle recente financiële rapporten terug. ‘Mogelijke effecten op de jaarcijfers van voorgaande jaren zijn niet uit te sluiten’, voegt het bedrijf eraan toe.

Herstructurering

De zaak lijkt het einde te zullen betekenen van Wirecard in zijn huidige vorm, want het betaalbedrijf kondigt ook aan met de zakenbank Houlihan Lokey ‘opties te onderzoeken voor een duurzame financiële strategie voor het bedrijf’, wat kan wijzen op een wijziging in het aandeelhouderschap of een verkoop.

Bovendien hint de Duitse fintechspeler op ‘een herstructurering, afstoting of beëindiging van divisies en productsegmenten’. Wirecard onderhandelt ook met zijn banken over de lopende kredietlijnen.

Lees hier de mededeling van Wirecard.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20