Schreef McKinsey de nieuwe pakjeswet op maat van Bpost?

Schreef McKinsey de nieuwe pakjeswet op maat van Bpost?
Getty Images/Bpost

Een uitgelekte impactstudie door consultant McKinsey voor Bpost doet vragen rijzen over de pakjeswet van minister van Post Petra De Sutter (Groen). Want enkele passages zijn letterlijk terug te vinden in het uiteindelijke wetsontwerp.

In het nieuws: Opnieuw onthullingen over bedenkelijke communicatielijnen tussen Bpost en de Belgische staat, in de krant Het Laatste Nieuws, met consultantbureau McKinsey weer in de hoofdrol. Deze keer draait het niet om het veelbesproken krantencontract, maar over de nieuwe postwet waarmee minister Petra De Sutter (Groen) de pakjessector wil reguleren.

Ingezoomd: Vooral een powerpoint-presentatie van McKinsey aan Bpost, die gedateerd is op 4 februari 2022, roept vragen op. In die impactstudie staan voorstellen die later vrijwel letterlijk in de nieuwe “pakjeswet” opduiken.

  • Zo staat het bekendste initiële voorstel van De Sutter – 80 procent van het personeel bij een pakjesbedrijf moet in loondienst zijn – al letterlijk in de McKinsey-presentatie. Een 80/20-regel is in het voordeel van Bpost, omdat de andere pakjesbedrijven met veel minder vast personeel werken.
  • De timing roept vragen op. Volgens HLN vond het overleg met sectorfederatie Febetra pas op 24 februari plaats en de publieksbevraging op 11 maart. En toch staan letterlijke passages van het wetsontwerp al een maand eerder in de McKinsey-presentatie.

De politieke vraag: Wie schreef de nieuwe pakjeswet, De Sutter of McKinsey?

  • “Het lijkt erop dat McKinsey en Bpost voorkennis hadden over het wetsontwerp van De Sutter. Aangezien het wetsontwerp in de kaart speelt van Bpost, kan dit er zelfs op wijzen dat de hele wet uit de koker van Bpost en McKinsey komt”, zegt N-VA Kamerlid Michael Freilich, die de interne documenten kon inkijken.
  • De Sutter verklaart aan HLN niet op de hoogte te zijn van de interne impactstudie voor Bpost. “Als één iemand de pen vasthield, ben ik het zelf wel”, zegt ze. Maar pakjesbedrijven die met Bpost concurreren zijn daar niet van overtuigd.
  • Freilich roept op om de contacten tussen het kabinet De Sutter en Bpost publiek te maken.
  • In kringen rond De Sutter geeft men nog mee dat die pakjeswet ondertussen wel bijzonder veel stappen heeft doorlopen, én dat ook de Vlaamse regering met N-VA erin, ook akkoord is gegaan met de ontwerpen. “Het zou toch wel straf zijn als dat nu weer allemaal door McKinsey of iemand bij Bpost zou gedaan zijn, alsof die greep hebben op heel dat proces. Men moet stoppen dat soort onzin te vertellen.”

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.