Schotten en Engelsen het vaakst dronken

Wie heeft er het vaakst een kater? Volgens het jaarlijks onderzoek van Global Drug Survey gaan de Schotten en Engelsen alweer met de gouden plak lopen. Belgen scoren net iets ‘beter’ dan het gemiddelde.

Global Drug Survey doet al negen jaar onderzoek naar het drug- en alcoholgebruik in de Westerse landen. Vooral de statistieken rond alcoholgebruik zijn daar interessant. Alcohol is namelijk zo goed als overal legaal te verkrijgen.

De top drie drinkers

Wat blijkt? Weinig verrassend staan de Britten – de Engelsen en Schotten om specifiek te zijn – op kop. Maar liefst 94 procent van de 90.000 respondenten gaf aan dat ze dit jaar iets van alcohol hadden gedronken. De Schotten zijn echter 34 keer per jaar ook dronken. De Engelsen halen ongeveer hetzelfde aantal, Australiërs krijgen de bronzen medaille met 32 braspartijen per jaar.

Belgen geven toe dat ze zowat 21 keer per jaar dronken worden. Dat is nog net iets meer dan het gemiddelde over alle respondenten heen. Dan zijn de Nederlanders nuchterder met 18 dronkenschappen per jaar. De droogste van het pak, dat zijn de Colombianen, die slechts 6,5 keer per jaar dronken waren.

Wat is dat, dronken?

Het is de eerste keer dat GDS ook een definitie van dronkenschap meegeeft. De organisatie bedoelt concreet dat u door alcoholgebruik een duidelijk effect op uw denken, handelen, spraak of beweging heeft of heel ander gedrag vertoont dan men van u gewend is.

Ook opvallend: voor een vrijwillige bezigheid hebben mensen erg veel spijt over wat ze zoal verzetten. Gemiddeld hebben we daar één op de drie keer spijt van. Vooral vrouwen hebben spijt na de zonde: zij zeggen 40 procent van de tijd dat ze liever minder hadden gedronken, in tegenstelling tot slechts 30 procent van de tijd bij mannen.

Spijt na de drank

Waarom hebben we dan spijt? Geen morele overwegingen hier, de meerderheid van de tijd willen we vooral die vreselijke kater vermijden. Dat is waar voor 65 procent van de tijd. Bier na wijn is venijn, blijkt ook uit het onderzoek, want 39 procent van de tijd hebben we spijt over drankjes mengen. 20 procent van de tijd werden er drugs met alcohol gemengd en vonden we dat achteraf gezien niet het beste plan.

Een samenvatting van de studie kan u hier vinden.

Lees ook:

Meer