Russen die zich laten vaccineren mogen 42 dagen lang geen alcohol drinken en dat is een probleem

Russen die zich het Spoetnik V-coronavirusvaccin laten toedienen, mogen 42 dagen lang geen alcohol drinken. Dat heeft de Russische consumentenwaakhond Rospotrebnadzor eerder deze week bekendgemaakt. Ook roken wordt afgeraden.

Met de feestdagen in het verschiet staan vele Russen voor een dilemma. Want met de consumptie van 14,5 liter pure alcohol pro capita en per jaar zit Rusland nog altijd in het globale kop-peleton van alcoholverslindende naties.

De voorbije tien jaar heeft het land nochtans de grootste campagne tegen alcoholmisbruik uit zijn geschiedenis gevoerd. De campagne moest onder meer de zware consumptie van sterke dranken tegengaan. Bedoeling was de totale alcoholconsumptie over een periode van tien jaar te halveren.

Ononderbroken reeks sensibiliseringscampagnes tegen alcoholverslaving

Alcoholverslaving was tot in 2014 één van de oorzaken van het verontrustend hoge sterftecijfer onder Russische mannen. Meer dan 50% van alle kinderen in een gemiddeld Russisch weeshuis leed toen nog aan het foetaal alcoholsyndroom, dat wordt veroorzaakt door een overdreven opname van alcohol tijdens de zwangerschap.

Volgens een aantal studies hadden Russische mannen in vrijheid een kleinere overlevingskans dan in de gevangenis. Alcohol werd daarbij als de grote schuldige bestempeld.

Maar een ononderbroken reeks sensibiliseringscampagnes heeft de voorbije jaren zijn vruchten afgeworpen. Tussen 2006 en 2017 daalde het aantal alcoholgerelateerde overlijdens van 28.000 tot 6.700. De levensverwachting van Russische mannen steeg tussen 2005 en 2018 van 59 tot 68 jaar. In 2016 werd 43% minder alcohol gedronken dan 13 jaar eerder. Toch dronken mannen dat jaar nog gemiddeld 153 flessen vodka, voor vrouwen was het equivalent 52 flessen.

Lockdowns zorgden voor kentering

De lockdowns hebben nu echter voor een kentering gezorgd. De verkoop van samogan-apparatuur, om thuis zelf alcohol te brouwen, is sinds de start van de pandemie de hoogte ingeschoten. Ook de verkoop van bier (+25%) vodka (+31%) en whisky (+47%) is de voorbije maanden aanzienlijk toegenomen.

Omdat het vaccin in twee doses wordt toegediend en er tussen beide injecties 21 dagen zitten, mag in totaal 42 dagen dus geen alcohol worden gedronken. Ook roken wordt afgeraden omdat sigaretten het immuunsysteem onderdrukken en de longen irriteren.

Het advies van de Russische consumentenwaakhond wordt door Alexander Gintsburg, het hoofd van het staatsonderzoekscentrum Gamaleya bevestigd. Het is dit centrum dat als eerste in de wereld een covidvaccin ontwikkelde. Hoewel het vaccin zich nog steeds in de testfase 3 bevindt, zou het naar eigen zeggen 95% effectief zijn tegen Covid-19.

Ondertussen zouden al 100.000 Russen het Spoetnik V-vaccin toegediend hebben gekregen. Het gaat vooral om werknemers uit het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale dienstverlening.

Rusland is het op drie na meest door Covid-19 getroffen land, met 2,5 miljoen bevestigde gevallen. 44.000 Russen overleefden de ziekte niet.

Meer
Mijn Volglijst

Olieprijs hoger gesloten

08/12/2021 19:48

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van het energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald. 

Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 3 december zijn gedaald met ruim 240.000 vaten tot 432,9 miljoen stuks. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20