Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 09 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Schilderij van een zwembad wordt het duurste kunstwerk ooit door een levende kunstenaar verkocht

Logo Business AM
Lifestyle

14/11/2018 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Donderdag wordt bij Christie’s in New York de schilderij ”Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” van de Britse kunstenaar David Hockney geveild. 

Dat gebeurt in het kader van een unieke veiling van naoorlogse en hedendaagse kunst. Verwacht wordt dat deze schilderij de duurste wordt ooit door een levende artiest verkocht. Die eer valt voorlopig nog de kunstenaar Jeff Koons te beurt met zijn bekende kunstwerk “Balloon Dog”.

Hockney’s “Portrait of an Artist” zou naar verluidt 80 miljoen dollar moeten opbrengen, ruim 22 miljoen meer dan het record van Koons. Die zag in 2013 zijn “Balloon Dog” (foto onder) afgehamerd worden op een fenomenale 58,4 miljoen dollar.

© EPA

Maar ook Hockney zelf is niet aan zijn proefstuk toe. Zijn schilderij “Pacic Coast Highway and Santa Monica” (1990) werd eerder al voor 28,5 miljoen dollar verkocht.

Wie de huidige eigenaar is van “Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” is niet bekend, wel dat Hockney (foto onder), die ondertussen 81 is, het in 1972 schilderde. Hockney is voornamelijk bekend van zijn schilderijen waarin zwembaden zelden ontbreken. Hockney, die in 1964 het Verenigd Koninkrijk inruilde voor Los Angeles – een stad waar velen een zwembad in hun achtertuin hebben – werd door het fenomeen duidelijk geïnspireerd.

© Getty Images

Vorig jaar vertelde Hockney nog dat hij van zwembaden houdt, “omdat er altijd beweging in het water zit”. “Als je ze fotografeert is het water vaak rimpelloos, maar wanneer je ze schildert kan je met die rimpels doen wat je wil.”

“Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” wordt algemeen als een van Hockney’s meesterwerken beschouwd. De schilderij werd in de aanloop naar de veiling van deze week dan ook tentoongesteld in Hong Kong, Londen en Los Angeles. 

Op het dubbelportret is Hockney’s geliefde Peter Schlesinger te zien in een roze blazer, terwijl hij een onbekende zwemmer gadeslaat. 

Hockney en Schlesinger waren een jaar eerder uit elkaar gegaan, waardoor speculatie ontstond dat de zwemmer in kwestie wel eens Hockney zelf zou kunnen zijn.

UPDATE 16/11: “De biedingen startten aan 18 miljoen dollar, al na een halve minuut was er 50 miljoen dollar geboden. Uiteindelijk klokte de teller na negen minuten af op 80 miljoen dollar. Met kosten en commissies bij bedraagt de prijs bedraagt 90,3 miljoen dollar, daarvan gaat niets naar de artiest.”

Dit zijn de 20 duurste schilderijen ter wereld

© Christie’s


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks