Schilderij van een zwembad wordt het duurste kunstwerk ooit door een levende kunstenaar verkocht

Donderdag wordt bij Christie’s in New York de schilderij ”Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” van de Britse kunstenaar David Hockney geveild. 

Dat gebeurt in het kader van een unieke veiling van naoorlogse en hedendaagse kunst. Verwacht wordt dat deze schilderij de duurste wordt ooit door een levende artiest verkocht. Die eer valt voorlopig nog de kunstenaar Jeff Koons te beurt met zijn bekende kunstwerk “Balloon Dog”.

Hockney’s “Portrait of an Artist” zou naar verluidt 80 miljoen dollar moeten opbrengen, ruim 22 miljoen meer dan het record van Koons. Die zag in 2013 zijn “Balloon Dog” (foto onder) afgehamerd worden op een fenomenale 58,4 miljoen dollar.

© EPA

Maar ook Hockney zelf is niet aan zijn proefstuk toe. Zijn schilderij “Pacic Coast Highway and Santa Monica” (1990) werd eerder al voor 28,5 miljoen dollar verkocht.

Wie de huidige eigenaar is van “Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” is niet bekend, wel dat Hockney (foto onder), die ondertussen 81 is, het in 1972 schilderde. Hockney is voornamelijk bekend van zijn schilderijen waarin zwembaden zelden ontbreken. Hockney, die in 1964 het Verenigd Koninkrijk inruilde voor Los Angeles – een stad waar velen een zwembad in hun achtertuin hebben – werd door het fenomeen duidelijk geïnspireerd.

© Getty Images

Vorig jaar vertelde Hockney nog dat hij van zwembaden houdt, “omdat er altijd beweging in het water zit”. “Als je ze fotografeert is het water vaak rimpelloos, maar wanneer je ze schildert kan je met die rimpels doen wat je wil.”

“Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” wordt algemeen als een van Hockney’s meesterwerken beschouwd. De schilderij werd in de aanloop naar de veiling van deze week dan ook tentoongesteld in Hong Kong, Londen en Los Angeles. 

Op het dubbelportret is Hockney’s geliefde Peter Schlesinger te zien in een roze blazer, terwijl hij een onbekende zwemmer gadeslaat. 

Hockney en Schlesinger waren een jaar eerder uit elkaar gegaan, waardoor speculatie ontstond dat de zwemmer in kwestie wel eens Hockney zelf zou kunnen zijn.

UPDATE 16/11: “De biedingen startten aan 18 miljoen dollar, al na een halve minuut was er 50 miljoen dollar geboden. Uiteindelijk klokte de teller na negen minuten af op 80 miljoen dollar. Met kosten en commissies bij bedraagt de prijs bedraagt 90,3 miljoen dollar, daarvan gaat niets naar de artiest.”

Dit zijn de 20 duurste schilderijen ter wereld

© Christie’s

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20