Schaarste aan pakketbezorgers: Bpost helpt kandidaat-medewerkers zelf aan rijbewijs én diploma secundair

De schaarste aan pakketbezorgers is zo groot dat Bpost kandidaat-medewerkers zelf begeleidt om een rijbewijs te behalen. Er komen ook taallessen en een opleidingstraject voor een diploma secundair onderwijs.

Het gaat om een samenwerking met de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB. Samen willen ze via het programma ‘Bpost boost!’ ruim 500 werkzoekenden opleiden tot post- en pakketmedewerker. De opleiding van circa 237 cursisten is al enkele maanden aan de gang. Momenteel loopt de campagne om nog eens zo’n 300 nieuwe kandidaten te werven die in september kunnen starten. ‘Naast de kans op een vaste job, krijgen de kandidaten ook de mogelijkheid om een rijbewijs en een diploma secundair onderwijs te behalen’, zegt Bpost in een persbericht.

Rijbewijs B

Bpost is een van de grootste werkgevers in België en werft jaarlijks 3 à 4.000 mensen aan, op verschillende niveaus. Het meest gezochte profiel is dat van polyvalent post- en pakketmedewerker. Hieronder vallen de klassieke taken van een postbode zoals de postbedeling, maar ook het sorteren en bezorgen van pakketten.

Een belangrijke vereiste voor de job is het hebben van een rijbewijs B, maar daarover beschikken niet alle werkzoekenden. In april 2021 hadden 102.419 van de 178.230 niet-werkende werkzoekenden met een VDAB-account aangeduid dat ze een rijbewijs hebben.

Binnen het opleidingsprogramma kunnen werkzoekenden twee soorten jobgerichte opleidingen volgen: een IBO (individuele beroepsopleiding) of een Duaal Leertraject.

IBO

Een IBO loopt over enkele maanden en geeft de werkzoekende de kans om op de werkvloer de kneepjes van het vak te leren, in functie van een concrete vacature binnen het bedrijf. Werkzoekenden behouden tijdens de IBO hun werkloosheidsuitkering en ontvangen een IBO-premie. Ze kunnen ook gebruik maken van een vergoeding voor de verplaatsing van en naar het werk, en voor kinderopvang.

De kortere IBO mikt op werkzoekenden met een rijbewijs en een basiskennis Nederlands. Indien de kennis van het Nederlands nog versterkt moet worden, kan bij de IBO taalondersteuning worden voorzien. Na een positieve evaluatie krijgen de kandidaten onmiddellijk een contract om aan de slag te gaan als postbode.

Duaal Leertraject

Het Duaal Leertraject is een intensiever traject en loopt over een volledig schooljaar. Dit traject is gericht op schoolverlaters, maar ook op werkzoekenden die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten door het behalen van een diploma secundair onderwijs en een rijbewijs.

Verschillende centra voor volwassenenonderwijs in Vlaanderen hebben hun schouders mee onder dit opleidingsprogramma geplaatst. Vpost begeleidt de stagiaires in het behalen van hun rijbewijs en tijdens het werkplekleren. Daarnaast worden er ook voortrajecten ingericht voor personen met een taalachterstand.

Aan het eind van hun opleiding, en na een positieve evaluatie, gaan de cursisten van start met een contract van onbepaalde duur.

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20