Crevits wil tijdelijk werklozen stimuleren om een opleiding te volgen

Op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) gaat de VDAB ruim 30.000 tijdelijk werklozen contacteren om hen een opleiding op maat aan te bieden.

Het Laatste Nieuws laat weten dat de VDAB contact zal opnemen met welgeteld 30.859 werknemers. Concreet gaat het over werknemers die meer dan 10 dagen per maand technisch werkloos zijn door corona en werken in een sector waar voorlopig weinig zicht is op verbetering.

Opleiding op maat

Crevits bevestigt in een persbericht dat de aangeboden opleidingen op maat zullen zijn van het profiel van de werknemer. Iemand die in de horeca werkt, zal bijvoorbeeld een versnelde opleiding tot kok of kelner krijgen. De VDAB werkt daarvoor samen met de opleider Horeca Forma Vlaanderen. 

Naast de horeca zullen ook tijdelijke werklozen uit professionele schoonmaak, industrie, groothandel, detailhandel, toerisme en luchtvaart een aanbod krijgen. En er worden algemene opleidingen voorzien voor wie uit een andere sector komt.

Hulp van de werkgevers

Crevits gaat ook de hulp inschakelen van de werkgevers. Zo zal er vanaf woensdag contact opgenomen worden met 10.000 werkgevers om te vragen of ze hun personeel dat thuiszit willen aanmoedigen om een opleiding te volgen.

‘We willen tijdelijk werklozen versterken in hun loopbaan door hen aan te moedigen deze periode te gebruiken om zich verder bij te scholen, bijvoorbeeld door die opleiding te volgen die ze al lang wilden volgen maar waar tot nog toe geen tijd voor was’, laat Crevits weten.

Tijdelijk werklozen activeren

Dit is een nieuwe poging van Crevits om tijdelijke werklozen aan het werk te krijgen. Tot nu toe zijn er 3.039 van de 110.283 tijdelijk werklozen geregistreerd bij de VDAB, al is zo’n registratie niet nodig om een online opleiding te volgen.

Tijdelijk werklozen zijn, in tegenstelling tot ‘gewone’ werklozen, dan ook tot niets verplicht. De Vlaamse minster is wel in overleg met haar federale ambtsgenoot Pierre-Yves Dermagne (PS) om te bekijken of die registratie bij de VDAB niet verplicht kan worden voor wie meer dan 10 dagen per maand tijdelijk werkloos is. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20