Historisch vonnis: Voormalig Frans president Nicolas Sarkozy krijgt 3 jaar cel wegens corruptie

De gewezen president van Frankrijk is veroordeeld tot drie jaar cel. Sarkozy werd maandag schuldig bevonden aan corruptie en machtsmisbruik. Minstens een van die drie jaar zou Sarkozy thuis mogen uitzitten met elektronisch toezicht.

Nicolas Sarkozy, die Frankrijk diende als president van 2007 tot 2012, werd door het gerechtshof schuldig bevonden aan machtsmisbruik om illegaal informatie te verkrijgen. In 2014 zou Sarkozy een magistraat, die overigens de financiering van zijn politieke campagnes onderzocht, hebben omgekocht. Daarvoor kreeg de voormalige Franse president een celstraf van drie jaar.

Opvallend: Het Franse gerecht gaf wel prompt aan dat twee derde van de straf voorwaardelijk werd opgelegd. Nadat Sarkozy de beschuldigingen ontkende en de vrijspraak aanvroeg, reageerde de openbare aanklager met een strafeis van vier jaar, waarvan twee voorwaardelijk. Uiteindelijk zal Sarkozy geen enkele minuut achter tralies doorbrengen. Volgens de rechter kan hij zijn straf (van ongeveer één jaar) thuis uitzitten met een elektronische enkelband.

Niet het laatste proces

Ook Thierry Herzog, de advocaat van Sarkozy, en de voormalige magistraat Gilbert Azibert werden schuldig bevonden. Zij kregen allebei een celstraf van twee jaar met uitstel. Sarkozy en de andere beklaagden kunnen nog steeds in beroep gaan tegen de veroordeling van vandaag.

De voormalige Franse president wordt nog verdacht van diverse andere zaken. Binnen twee weken zal hij opnieuw voor de rechter moeten verschijnen. Deze keer zal hij moeten uitleggen waarom hij de ware kost van zijn campagne in 2012 verborg en daarmee de Franse campagnelimiet overschreed.

Het is ook niet de eerste keer dat Sarkozy aan de rechter de schimmige financiering van zijn campagnes moet komen uitleggen of moet verklaren waarom hij informatie probeerde los te peuteren bij overheidspersonen. In 2012 werd Sarkozy beschuldigd van het aannemen van grote sommen geld voor zijn campagne van Liliane Bettencourt, de erfgename van cosmeticagigant L’Oréal. Een jaar later werd Sarkozy toen vrijgesproken.

Ook niet de eerste veroordeelde president

De 66-jarige Sarkozy is trouwens niet de eerste president van de Republiek die veroordeeld werd. In 2011 kreeg ambtgenoot Jacques Chirac een voorwaardelijke opsluiting van twee jaar. 

Chirac had misbruik gemaakt van sappige overheidsfondsen terwijl hij burgervader van Parijs was in de vroege jaren ‘90. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20