Twee jaar effectieve gevangenisstraf geëist tegen Nicolas Sarkozy

In Frankrijk heeft het financieel parket tegenover voormalig president Nicolas Sarkozy een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan twee jaar met uitstel, gevraagd. Volgens het Franse openbare ministerie is het bewezen dat Sarkozy (65) zich aan corruptie en machtsmisbruik schuldig heeft gemaakt.

Tegen twee medebeklaagden van Sarkozy – Gilbert Azibert en Thierry Herzog – werd eenzelfde straf geëist.

Partijfinanciering

Volgens de klacht zou Sarkozy vier jaar geleden bij Gilbert Azibert, toenmalig procureur-generaal bij het Franse Hof van Cassatie, informatie over de Bettencourt-affaire hebben proberen te verkrijgen. Die zaak handelde over een mogelijke illegale partijfinanciering, waarbij Sarkozy zeven jaar voordien geld zou hebben ontvangen van Liliane Bettencourt, de erfgename van het fortuin van L’Oréal.

In ruil voor de informatie zou Azibert een prestigieuze baan in Monaco aangeboden hebben gekregen. Ook Thierry Herzog, de vroegere advocaat van Sarkozy, werd bij de affaire betrokken. Het openbaar minister vroeg dat Herzog een beroepsverbod van vijf jaar zou opgelegd krijgen. De Bettencourt-affaire zou uiteindelijk worden geklasseerd.

Onschuld

Aanwijzingen over een mogelijk misdrijf waren door het parket met een telefoontap verkregen. Sarkozy, die tussen 2007 en 2012 president van Frankrijk was, heeft echter altijd zijn onschuld staande gehouden. Hij betoogde tegen de rechter dat hij zich nooit aan corruptie schuldig heeft gemaakt.

De voormalige Franse president wees er daarbij op dat Azibert de baan in Monaco, waarover in de klacht sprake is, nooit heeft gekregen. Sarkozy benadrukte tevens verontwaardigd te zijn dat hij voor de rechter diende te verschijnen. Hij maakte daarbij ook gewag van een politieke afrekening.

Het proces tegen Sarkozy moest twee weken geleden worden uitgesteld omdat Azibert had aangevoerd wegens medische redenen niet te kunnen verschijnen. Daarop volgde een medisch onderzoek, waaruit bleek dat de voormalige magistraat nu wel in staat was de rechtszaak bij te wonen.

Tegen Sarkozy lopen nog een aantal andere klachten wegens corruptie. Mogelijk zal hij zich ook daarvoor in de toekomst voor de rechter moeten verantwoorden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20