Voormalige Franse president Sarkozy staat terecht voor corruptie: rechtszaak uitgesteld

De inmiddels 65-jarige Franse ex-president Nicolas Sarkozy moest maandag voor de rechter verschijnen omdat hij op een illegale wijze informatie wou verkrijgen bij een hooggeplaatste rechter. Die rechtszaak is nu uitgesteld omdat één van de beklaagden een verhoogd risico heeft om het coronavirus op te lopen.

Sarkozy staat samen met zijn advocaat Thierry Herzog en de magistraat Gilbert Azibert terecht. De feiten dateren van 2014. Toen werden er telefoongesprekken gelekt waaruit blijkt dat de voormalige Franse president zou geprobeerd hebben om Azibert om te kopen.

Job in Monaco

Concreet zouden Sarkozy en zijn advocaat de magistraat een lucratieve job in Monaco beloofd hebben. Volgens de beschuldigingen wou de president op die manier informatie verkrijgen over een onderzoek naar naar vermeende illegale financiering van de presidentiële campagne van 2007 door de rijkste vrouw van Frankrijk, Liliane Bettencourt, de erfgename van L’Oreal.

De drie verdachten riskeren een gevangenisstraf tot 10 jaar en een boete dat kan oplopen tot 1 miljoen euro. Ze ontkennen momenteel dat ze iets strafbaars hebben gedaan. Het proces duurt nog tot 10 december.

Eerdere beschuldigingen

Het is niet de eerste keer dat Sarkozy zijn naam voorkomt in een juridisch onderzoek. Zo wordt de president ook aangeklaagd voor zijn betrokkenheid bij de ‘Libische affaire’. Hij zou in 2007 50 miljoen euro hebben ontvangen van de Libische dictator Muammar Khaddafi om zijn verkiezingscampagne te financieren.

Die affaire wierp een schaduw over zijn geplande presidentiële comeback in 2017. Nadat zijn conservatieve partij hem niet had voorgedragen als presidentskandidaat staakte Sarkozy zijn politieke activiteiten.

Sarkozy is overigens niet de eerste Franse president die voor de rechter moet verschijnen. Zijn inmiddels overleden voorgang Jacques Chirac werd in 2011 veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar met uitstel voor verduistering van publieke middelen tijdens zijn Parijse burgemeesterschap.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20