Saoedi-Arabië verhoogt inzet in olie-oorlog met Rusland

Het Saoedische staatsolieconcern Saudi Aramco gaat zijn productiecapaciteit verhogen van 12 miljoen naar 13 miljoen vaten per dag. Het is een gewaagde zet in een spelletje blufpoker tussen de tweede en derde grootste olieproducent ter wereld.

De capaciteitsverhoging komt er nadat het koninkrijk een prijzenoorlog ontketende met Rusland, door aan te kondigen dat het de productie aanzienlijk zal verhogen en kortingen geven op de prijzen. Rusland antwoordde dinsdag op die uitdaging, zij zullen ook massaal beginnen oppompen.

Conflict tussen twee oliegrootmachten

De animositeit tussen de twee oliegrootmachten ontstond na een OPEC-meeting vorige week. Daarbij wees Rusland een Saoedisch voorstel af om de olieproductie te verminderen, om de klap van de dalende vraag uit China op te vangen.

In een eerste reactie had Aramco aangekondigd de productie te verhogen naar 12,3 miljoen vaten per dag, om via een prijzenoorlog Rusland alsnog op de knieën te dwingen. In combinatie met de lage vraag vanwege de corona-epidemie, zorgde dat voor de grootste prijsval op de oliemarkt sinds de eerste Golfoorlog in ’91. Maandag dook de prijs van een vat ruwe olie bijna onder de dertig dollar, een daling van zo’n 30 procent.

Woensdag verhoogde het Saoedische koninkrijk dus nogmaals de inzet, tot 13 miljoen vaten per dag. Aramco maakte niet bekend wanneer de capaciteitsverhoging exact zou plaatsvinden.

Compromis?

Het is mogelijk dat de twee grootste olieproducenten na de VS alsnog tot een compromis komen. Toch denken de meeste analisten dat de prijzenoorlog nog een tijdje in alle hevigheid zal woeden. Saoedi-Arabië’s lage productiekosten en grote marktaandeel betekent dat ze hevig strijd kunnen leveren, maar niet zonder zelf te bloeden.

Aangezien de schatkist van het koninkrijk grotendeels gevuld wordt met olie-inkomsten, moet de prijs voor de Saoedi’s op ongeveer 83 dollar per vat staan opdat hun begroting in evenwicht is. Het jaargemiddelde dit jaar stevent af op ongeveer de helft van dat bedrag.

Terwijl de olieprijs gisteren lichtjes opveerde, zakte de prijs woensdag weer met 2,3 procent tot zo’n 36 dollar per vat ruwe olie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20