Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Saoedi-Arabië verhoogt inzet in olie-oorlog met Rusland

Logo Business AM
Markten

11/03/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Russisch President Vladimir Poetin (L) en Kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed Bin Salman (R) - EPA-EFE/LUKAS COCH

Het Saoedische staatsolieconcern Saudi Aramco gaat zijn productiecapaciteit verhogen van 12 miljoen naar 13 miljoen vaten per dag. Het is een gewaagde zet in een spelletje blufpoker tussen de tweede en derde grootste olieproducent ter wereld.

De capaciteitsverhoging komt er nadat het koninkrijk een prijzenoorlog ontketende met Rusland, door aan te kondigen dat het de productie aanzienlijk zal verhogen en kortingen geven op de prijzen. Rusland antwoordde dinsdag op die uitdaging, zij zullen ook massaal beginnen oppompen.

Conflict tussen twee oliegrootmachten

De animositeit tussen de twee oliegrootmachten ontstond na een OPEC-meeting vorige week. Daarbij wees Rusland een Saoedisch voorstel af om de olieproductie te verminderen, om de klap van de dalende vraag uit China op te vangen.

In een eerste reactie had Aramco aangekondigd de productie te verhogen naar 12,3 miljoen vaten per dag, om via een prijzenoorlog Rusland alsnog op de knieën te dwingen. In combinatie met de lage vraag vanwege de corona-epidemie, zorgde dat voor de grootste prijsval op de oliemarkt sinds de eerste Golfoorlog in ’91. Maandag dook de prijs van een vat ruwe olie bijna onder de dertig dollar, een daling van zo’n 30 procent.

Woensdag verhoogde het Saoedische koninkrijk dus nogmaals de inzet, tot 13 miljoen vaten per dag. Aramco maakte niet bekend wanneer de capaciteitsverhoging exact zou plaatsvinden.

Compromis?

Het is mogelijk dat de twee grootste olieproducenten na de VS alsnog tot een compromis komen. Toch denken de meeste analisten dat de prijzenoorlog nog een tijdje in alle hevigheid zal woeden. Saoedi-Arabië’s lage productiekosten en grote marktaandeel betekent dat ze hevig strijd kunnen leveren, maar niet zonder zelf te bloeden.

Aangezien de schatkist van het koninkrijk grotendeels gevuld wordt met olie-inkomsten, moet de prijs voor de Saoedi’s op ongeveer 83 dollar per vat staan opdat hun begroting in evenwicht is. Het jaargemiddelde dit jaar stevent af op ongeveer de helft van dat bedrag.

Terwijl de olieprijs gisteren lichtjes opveerde, zakte de prijs woensdag weer met 2,3 procent tot zo’n 36 dollar per vat ruwe olie.

Source: Wall Street Jounal


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks