‘Sans-papiers’ moeten personeelstekort in Franse horeca opvullen

De Franse horecasector zit dermate om personeel verlegen dat onderhandelingen zijn opgestart om ‘sans-papiers’ in te schakelen om een deel van de 130.000 vacatures in te vullen. 

Volgens verschillende horecaverenigingen ligt de kern van het probleem bij het povere imago en de weinig interessante voorwaarden die deze jobs bieden. Dat er wel degelijk goede kansen bestaan om door te groeien in deze sector wordt volgens experts dan ook vaak over het hoofd gezien.

Sans-papiers‘ inschakelen

Het probleem is ondertussen zo acuut geworden dat de GNI (Groupement national des indépendants hôtellerie-restauration) de regering een voorstel heeft gedaan om ‘sans-papiers’ in te schakelen. “Wij zijn klaar,” zegt een woordvoerder van de GNI in de krant Le Parisien. “Het is nu wachten op de regering om deze mensen papieren te geven. De opleiding en werk, daar zorgen wij voor.”

Eenzelfde geluid bij het Union des métiers de l’hôtellerie (Umih). Ook daar wordt de integratie van immigranten in de sector voorbereid.

Migranten aanwerven is niet noodzakelijk een probleem

De mogelijkheid om een buitenlander aan te werven op Frans grondgebied moet niet noodzakelijk een bureaucratische nachtmerrie worden. Alles hang af van zijn statuut. Eens iemand het statuut van vluchteling heeft, kan die persoon onmiddellijk worden aangeworven. Het statuut van vluchteling wordt wel voorbehouden aan ‘mensen die het slachtoffer zijn van conflicten en politieke tegenstanders en van wie met goede reden mag worden aangenomen dat hun leven in gevaar is’.

Ook asielaanvragers kunnen worden aangenomen. Dat zijn mensen die in administratieve afwachting van het statuut van vluchteling zijn. Hu aanvraag moet wel al 9 maanden oud zijn en ze kunnen enkel aan de slag in sectoren waar een door de overheid vastgesteld tekort aan personeel is.

Sans-papiers – vaak economische of klimaatvluchtelingen – kunnen in Frankrijk voorlopig niet werken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20