Samsung dumpt plastic verpakkingen

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung zal in de toekomst het gebruik van plastic verpakkingen drastisch afbouwen. Dat kondigde de onderneming aan. Met het initiatief vervoegt Samsung een groeiend aantal internationale bedrijven die zich ertoe verbinden de hoeveelheid plastic afval van hun activiteiten te verminderen. Het Aziatische bedrijf, de grootste smartphone-fabrikant ter wereld, wil immers komaf maken met de plastic verpakkingen die producenten meestal voor de verpakking en bescherming van hun elektronische apparaten gebruiken.

Nog tijdens de eerste helft van dit jaar zullen de telefoons, tablets en wearables van Samsung verpakkingen in papier of een gerecycleerde kunststof krijgen.

Geleidelijk

Samsung zal ook het ontwerp van zijn smartphone-laders aanpassen. Daarbij zal het glimmende omhulsel door een matte bekleding worden vervangen. De plastic beschermingsfolie wordt weggelaten. Volgens woordvoerders van het bedrijf zal de afbouw van plastic voor eenmalig gebruik in zijn verpakkingen geleidelijk worden doorgevoerd. Samsung maakte niet bekend wanneer deze milieubelastende verpakkingen volledig zouden zijn vervangen.

Samsung heeft vorig jaar ongeveer 291 miljoen smartphones verkocht. Het concern bracht ook miljoenen andere consumentenproducten aan de man. De plastic zakken die worden gebruikt om de grote huishoudelijke apparaten – wasmachines, koelkasten, televisietoestellen en airconditioners – van Samsung te beschermen, worden geruild voor omhulsels van gerecycleerde materialen. Een ander alternatief zijn bioplastics, producten die zijn gemaakt van niet-fossiele materialen zoals zetmeel of suikerriet.

Loop

Samsung gebruikt in de productie van zijn elektronische apparaten nog steeds grote hoeveelheden plastic materialen. Dat blijkt ook uit het jongste duurzaamheidsverslag van Samsung. Dat bracht immers naar voor dat het concern twee jaar geleden bijna 590.000 ton plastic verbruikte. Daarbij vertegenwoordigden gerecycleerde kunststoffen amper ruim 6 procent van het totale plasticverbruik van het bedrijf.

De wereld probeert oplossingen te zoeken om zijn enorme hoeveelheden plastic afval te verwerken. Wetenschappers verwachten dat de oceanen tegen het midden van deze eeuw meer plastic dan vis zullen bevatten. Steeds meer bedrijven proberen het probleem aan te pakken.

Sommige topmerken experimenteren met alternatieve benaderingen voor het probleem van de plastic verpakkingen. Grote producenten van consumptiegoederen, waaronder Procter & Gamble (PG) en Nestlé, scharen zich daarbij achter het project Loop. Dat initiatief wil voor populaire producten, zoals wasmiddelen of ijsroom, gebruik maken van herbruikbare containers. Loop moet daarbij een alternatief worden voor recyclage.

Loop start in mei van dit jaar een experimentele fase met enkele duizenden consumenten in New York en Parijs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20