Salvini: “Na de muur van Berlijn, zullen we ook ‘de muur van Brussel’ slopen”

“Met dit volk zullen de zaken veranderen. De Berlijnse Muur doen vallen leek ooit ondenkbaar, maar het gebeurde. De volgende muur die we zullen slopen is die van Brussel. Zo zullen we het Europese volk opnieuw het recht geven op werk, leven, zekerheid en gezondheid. […] Deze strijd is immens en vergt moed en hij zal makkelijk, noch snel zijn.”

Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zondag gezegd op een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Lombardije. Salvini opperde het idee om een Lega delle Leghe te vormen – een ‘liga der liga’s’, die alle gelijkgestemde (separatistische en nationalistische) partijen in Europa wil groeperen.

Salvini beloofde de grenzen van Italië te beschermen tegen de immigratie uit Noord-Afrika en zei dat hij de Europeanen – die zijn misbruikt door degenen die enkel oog hebben voor hun financiële belangen – opnieuw een stem wil geven.

“Wat heeft men ons beloofd?”, vroeg de Italiaan zich af: “Een toekomst vol schaarste en angst, waarin een contract van onbepaalde duur en een pensioen een droom zijn geworden. Om dat tegen te gaan moet de Lega naar alle landen worden geëxporteerd,” besloot Salvini zijn discours.

EU staat in het vizier van twee mannen: Trump en Salvini

In een opiniestuk in de Financial Times schrijft Europa-kenner Wolfgang Munchau dat de EU nu in het vizier staat van twee mannen: Donald Trump en Matteo Salvini. Beide kennen geen angst en willen enkel vernietigen wat hen niet aanstaat.

Salvini wierp zich van bij het begin van de Italiaanse regeringsvorm op als de nieuwe sterke man in Rome. Plannen om de eurozone te verlaten werden [tijdelijk] opgeborgen en ook de noodlijdende Italiaanse economie lijkt geen prioriteit.

EP-verkiezingen 2019 worden een referendum over de EU

Salvini focust enkel en alleen op immigratie en wil zo een politiek platform uitbouwen in de aanloop van de Europese verkiezingen van 2019.

Salvini en co zullen er ook alles aan doen om de Europese verkiezingen van 2019 tot een referendum over de EU te maken, iets waar traditionele partijen zich nog niet van bewust lijken.

In het draaiboek van de Lega-leider zullen uiteindelijk twee strekkingen in het Europees Parlement overleven: een liberale groep onder leiding van de Franse president Emmanuel Macron en een populistische combinatie, die een nieuwe groep zal vormen of er mogelijk in slaagt de Europese Volkspartij  (EPP) over te nemen, in het post-Merkel tijdperk.

EU = de Weimar Republiek van onze tijd

Vooral de huidige structuren van de EU zijn kwetsbaar, schrijft Munchau, omdat ze vandaag zo zijn ontworpen dat voor de overleving ervan iemand als Merkel tot het einde ter tijden aan de macht zou moeten blijven of dat mensen als Trump en Salvini nooit aan de macht mogen komen.

Volgens Munchau is de EU nu de Weimar Republiek van onze tijd geworden. Een constructie die niet bestand is tegen grote maatschappelijke veranderingen.

Ook de Republiek van Weimar (1919 – 1933) ging langzaam ten onder door de ontmanteling van de democratische instellingen. Dat gebeurde onder druk van rechtse politici en nationalisten, die dachten Hitler te kunnen gebruiken om zelf aan de macht te blijven. De rest is geschiedenis.

Meer