’s Werelds grootste olie-exporteur verlaagt verkoopprijzen voor Aziatische en Europese klanten, maar niet voor Amerikaanse

Het Saoedische concern Saudi Aramco, ’s werelds grootste olie-exporteur, heeft voor het eerst in vier maanden z’n verkoopprijzen verlaagd. Het staatsoliebedrijf paste z’n tarieven aan voor Aziatische en Europese afnemers, maar niet voor Amerikaanse.

Dat melden Reuters, Bloomberg en Business Insider op basis van een document dat gisteren door het staatsbedrijf werd gepubliceerd.

Lockdowns

Aramco verlaagde de verkoopprijs in juni voor zijn belangrijkste exportproduct, Arab Light-ruwe olie, met 4,40 dollar voor Aziatische klanten. Deze prijs is afgezet tegenover het gemiddelde van de benchmarks van Oman en Dubai. In mei had het concern de officiële verkoopprijs voor Aziatische afnemers nog met 9,35 dollar per vat verhoogd – een historisch hoogtepunt.

Aramco verlaagde ook voor klanten uit Noordwest-Europa de verkoopprijs van Arab Light: deze kost nu ‘slechts’ 2,10 dollar meer per vat – een daling ten opzichte van een premie van 4,60 dollar in mei. Het tarief is afgezet tegenover de Brent-benchmark.

Aan de basis van de prijsdaling liggen de strenge lockdowns in China, waar weer met harde hand tegen de zoveelste uitbraak van het coronavirus wordt opgetreden. Recente economische indicatoren uit ’s werelds op één na grootste economie – ook de op één na grootste olieconsument – wijzen op een inkrimping van de productie- en dienstenactiviteiten. Dat zal naar verwachting op zijn beurt een weerslag zal hebben op het energieverbruik.

Verenigde Staten

De verkoopprijs van Aramco-olie voor de Verenigde Staten bleef ongewijzigd. Het bedrijf weigerde te communiceren over het waarom.

Toen de VS in maart aankondigden te zullen stoppen met de invoer van olie uit Rusland, wilde president Biden nog onderhandelen met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Bedoeling was dat deze twee oliereuzen hun productie van het zwarte goud gingen opdrijven – om zo de prijsstijging ervan te beperken. Maar Biden botste op een muur.

Schril contrast

Het vooruitzicht van een afgenomen vraag staat in schril contrast met de vrees dat het Russische olie-aanbod in het gedrang zou komen, van een maand geleden. Die zette Saudi Aramco ertoe aan om de prijzen voor ruwe olie in mei voor alle regio’s te verhogen.

De Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) zei na een vergadering vorige week dat de huidige vraag-aanbodindicatoren wijzen op een evenwichtige markt. Dat viel te lezen in een verklaring van de groep, die geleid wordt door Saoedi-Arabië.

De futures voor ruwe olie schoten begin maart naar het hoogste punt in 14 jaar: de contracten handelden toen rond de 140 dollar. Brent ruwe olie, de internationale benchmark, werd op het moment van schrijven ongeveer 2 procent lager verhandeld, aan 109,89 dollar. WTI daalde met 2,40 procent, naar 107,14 dollar.

Gebrek aan investeringen

Hoe dan ook zijn de prijzen voor ruwe olie nog stéeds aan de hoge kant – ook in vergelijking met die van vliegtuigbrandstof, diesel en benzine. Dat heeft volgens de Saudische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman, nog een andere reden dan de oorlog in Oekraïne.

Op een luchtvaarttop in Riyad opperde de Saoedische prins: “Alle brandstoffen voor mobiliteit zijn omhooggeschoten (…) en het verschil tussen de prijzen van ruwe olie en deze producten bedraagt in sommige gevallen zelfs 60 procent”, bericht Reuters. De energieminister betoogde dat een gebrek aan investeringen in raffinagecapaciteit aan de basis ligt hiervan.

Op de vraag of de geopolitieke gebeurtenissen in Europa de overgang naar schonere energie op de middellange termijn zullen versnellen of belemmeren, zei de Saoedische ambtsdrager: “Ik denk dat het ons een reailty check heeft gegeven over hoe ambities (…) in het gedrang kunnen komen door de realiteit van de dag.”

(fjc)

Meer