’s Werelds best presterende hedgefonds en Extinction Rebellion-donor boekte 23% winst in 2021

Het activistische TCI-fonds van Chris Hohn heeft een winst van 9,5 miljard dollar geboekt in 2021. Daarmee staat het aan de top van de twintig best presterende hedgefondsen van afgelopen jaar in de ranglijst van LCH Investments.

Het TCI-fonds, of The Children’s Investment fund, beheert ongeveer 44 miljard dollar (39 miljard euro) aan activa en staat bekend als een van de meest agressieve activistische beleggers.

Oprichter Chris Hohn is de grootste individuele donor van Extinction Rebellion, die over de hele wereld ophefmakende klimaatprotesten heeft georganiseerd. Hij vindt dat bedrijven meer verantwoording moeten afleggen voor hun rol in de klimaatcrisis, die hij omschreef als “de grootste uitdaging voor toekomstige generaties”

Hohn betaalde zichzelf een riante 133 miljoen euro uit, maar dat is een pak minder dan een jaar eerder. In 2020 streek de filantroop zo’n 400 miljoen dollar op.

“Aandelenmarkten sterk gestegen”

De twintig best presterende hedgefondsen ter wereld boekten in 2021 65,4 miljard dollar (57,4 miljard euro) winst voor hun klanten, of gemiddeld 10,5 procent.

Het Amerikaanse fonds Citadel was vorig jaar het op een na best presterende hedgefonds. Het boekte een winst van 8,2 miljard dollar (7,2 miljard euro) en wordt beheerd door Ken Griffin, de 54e rijkste persoon ter wereld met een geschat vermogen van 27,5 miljard dollar (24,1 miljard euro).

Het grootste hedgefonds ter wereld Bridgewater Associates realiseerde een winst van 5,7 miljard dollar (5 miljard euro). Daarmee kwam het terug na geleden verliezen in 2020.

“Hoewel hedgefondsen niet de beste performers van het afgelopen decennium waren, kunnen ze nuttiger worden als de marktomgeving verandert, wat onvermijdelijk het geval zal zijn”, zei Rick Sopher, de voorzitter van LCH, in een verklaring.

“De aandelenmarkten zijn sterk gestegen en de obligatiemarkten zijn onzeker, dus de risico’s dat traditionele aandelen- en obligatiebeleggers in de toekomst geld verliezen, zijn groot en nemen toe.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.