Klimaatactivisten Extinction Rebellion verstoren Autosalon

Internationale klimaatbeweging Extinction rebellion voert vandaag een protestactie op het Autosalon in Brussel. Verschillende actievoerders werden in de boeien geslagen.

De actievoerders kondigden de actie al een week geleden aan op hun sociale media en op de website ‘Leugensalon‘ die ze speciaal voor de gelegenheid in elkaar hadden gebokst. ‘De autoindustrie is een van de grootste oorzaken van klimaatverandering en ecologische verstoring’, staat daar te lezen. ‘Geconfronteerd met het toenemende bewustzijn van de ecologische crisis, gebruiken autofabrikanten alle beschikbare middelen om een “groener” beeld van zichzelf te creëren, om hun bedrijf en winst te behouden zonder daadwerkelijk iets belangrijks te veranderen in hun visie van mobiliteit.’

‘Door het Autosalon te verstoren – “het Leugensalon” – stellen we de greenwashing-leugens aan de kaak en willen we het valse beeld dat autobedrijven van zichzelf schetsen, rechtzetten. […] Terwijl ze zero-emissievoertuigen promoten, verkopen ze steeds meer en zwaardere SUV’s.’

Shell geviseerd

Vooral Shell werd geviseerd door de actievoerders. Op hun Facebookpagina staat onder andere te lezen dat de oliemaatschappij ‘immoreel’ en ‘catastrofaal’ is. Het Laatste Nieuws bericht dat één van de activisten zich aan de stand van Shell met nepbloed overgoot en ‘Shell kills‘ riep.

Andere actievoerders kropen in auto’s om er zich aan vast te ketenen, scandeerden leuzen en hingen confronterende spandoeken op aan de parking.

Volgens VTM en Het Laatste Nieuws heeft de politie rond 15 uur al tachtig actievoerders opgepakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20