Deze hedgefondsbaas verdiende 479 miljoen dollar in 2020


De baas van het Britse hedgefonds TCI, Christopher Hohn, heeft zichzelf in 2020 een dividend van 479 miljoen dollar uitbetaald. Daarmee heeft hij volgens de Britse krant The Guardian het record in het Verenigd Koninkrijk te pakken.

Chris Hohn wordt door grote bedrijven gevreesd om zijn activistische houding. Zijn fonds, met de onschuldige naam The Children’s Investment Fund of TCI, staat erom bekend snel een groot belang in een bedrijf op te bouwen, om daarna als belangrijke aandeelhouder het management te dwingen tot de vaak drastische koerswijzigingen die Hohn nodig acht voor een stijgende beurskoers.

Met de som van 479 miljoen dollar (iets minder dan 400 miljoen euro) heeft de investeerder, die 100 procent van The Children’s Investment Fund (TCI) bezit, 9.000 keer het mediaanloon in het Verenigd Koninkrijk opgestreken.
Volgens The Guardian, dat het nieuws naar buiten bracht, gaat het om de grootste som die ooit werd uitgekeerd in het Verenigd Koninkrijk. Het vorige record stond op naam van Denise Coates, de oprichter van de Britse bookmaker Bet365. Die had in 2018 323 miljoen pond (373 miljoen euro) verdiend.

Het hedgefonds heeft zijn hoofdzetel in het chique Mayfair in Londen, maar de overkoepelende organisatie staat geregistreerd op de Kaaimaneilanden, een Brits overzees territorium dat bekendstaat als een belastingparadijs.
Hohn is één van de meest genereuze filantropen in het Verenigd Koninkrijk. In 2019 doneerde hij 386 miljoen dollar aan goede doelen. Zijn fonds draagt het bestrijden van de klimaatcrisis hoog in het vaandel. Zo doneerde hij in 2019 50.000 dollar aan Extinction Rebellion.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20