Russisch mijnbouwbedrijf opnieuw in opspraak door illegale lozing in Noordpoolgebied

Een vestiging van het Russisch mijnbouwconcern Norilsk Nickel in het Noordpoolgebied heeft de milieuvoorschriften overtreden door afvalwater in de omliggende toendra te lozen. Dat bevestigt het bedrijf in een commentaar op een onderzoek naar het lek.

Het is de tweede keer in één maand tijd dat Norilsk Nickel in het Noordpoolgebied met illegale lozingen in verband wordt gebracht.

De onderneming maakt gewag van een flagrante schending van de bedrijfsregels. De arbeidskrachten die voor de illegale lozing verantwoordelijk zouden zijn, zijn volgens Norilsk Nickel voorlopig geschorst.

Pijpledingen

De lozingen werden ontdekt door journalisten van de Russische krant Novaya Gazeta. Zij zouden hebben vastgesteld dat op enkele uren tijd een volume van ongeveer 6.000 kubieke meter afvalwater in de omgeving van de vestiging hadden gedumpt. De vloeistof zou een product hebben omvat dat in de fabriek was gebruikt voor de verwerking van mineralen.

Toen de werknemers de aanwezigheid van de journalisten hadden opgemerkt, zouden ze snel geprobeerd hebben de pijpleidingen voor het afvalwater te ontmantelen. Daarbij zou een bulldozer zelfs een auto van de gealarmeerde ambtenaren nagenoeg volledig hebben verpletterd.

Een woordvoerder van Norilsk Nickel betoogde dat werknemers van de fabriek tot de lozing hadden beslist om een dreigende overstroming door zware regens af te wentelen. Door de grote regenval zouden de reservoirs van de fabriek zijn volgelopen. Om een noodsituatie te vermijden zou beslist zijn afvalwater te laten wegstromen.

Noodtoestand

De woordvoerster betoogde wel dat het afvalwater gefilterd werd vooraleer het werd weggepompt. De lokale autoriteiten meenden dat het weinig waarschijnlijk is dat het afvalwater de nabijgelegen rivier Kharayelakh zou kunnen bereiken. Inmiddels zou door een gespecialiseerde commissie een dossier over de lozing zijn geopend.

Het nieuwe incident volgt op een groot diesellek vorige maand op een andere site van Norilsk Nickel in dezelfde omgeving. Toen zou meer dan 21.000 ton diesel zijn weggelekt en in de ondergrond van de toendra zijn doorgedrongen. Dat incident had de Russische president Vladimir Poetin aangezet om de noodtoestand voor de omgeving uit te roepen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20