Poetin wil op Noordpool grootste olieproject ter wereld bouwen

Het Russisch concern Rosneft wil op de Noordpool het grootste olieproject van de hele wereld opzetten. Met de plannen zou een investering zijn gemoeid van 150 miljard dollar. Daarmee zouden ook de creatie van 100.000 nieuwe banen gepaard gaan. Dat heeft Igor Sechin, de topman van Rosneft en al decennia bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin, aangekondigd.

Inmiddels heeft Poetin zijn steun aan Vostok Oil, het plan van Sechin, toegezegd. Dit bevestigt nogmaals het grote belang dat Poetin aan de Noordpool hecht. Het gebied moet de ontwikkeling van de Russische economie ondersteunen en de internationale macht van het land versterken.

Toendra

Vostok Oil wil grote oliereserves in de toendra van de noordelijke Oeral-regio ontwikkelen. De voorraden zouden vanuit een nieuwe zeehaven op het schiereiland Taymir worden geëxporteerd. ‘Vostok Oil wordt het grootste project in de hedendaagse wereldwijde oliewinning,’ benadrukt Sechin.

“Het hele project omvat de bouw van vijftien nieuwe industriesteden, twee luchthavens, een zeehaven, ongeveer 800 kilometer nieuwe pijpleidingen, 3.500 kilometer nieuwe elektriciteitsleidingen en 2000 megawatt stroomcapaciteit. Het hele project zal het Russische bruto binnenlandse product met 2 procent doen toenemen.’

Over tien jaar moet Vostok Oil in staat zijn om 100 miljoen ton olie te exporteren. Daarvoor zal Rusland ook zeven tankers bouwen. Zij moeten bestand zijn tegen het pakijs in de Noordelijke Zeeroute.

Corridor

Sechin heeft voor zijn plannen al de steun gekregen van president Poetin. De twee mannen zijn al sinds de jaren negentig hechte vrienden. De Russische president heeft eerder al te kennen geven dat dergelijke initiatieven op belangrijke fiscale steunmaatregelen van de overheid mogen rekenen.

Poetin wil van de Noordelijke Zeeroute een belangrijke transportcorridor maken. De realisatie van deze scheepsverbinding is voor de Russische president dan ook een nationale prioriteit. Over vier jaar zou de Noordelijke Zeeroute een trafiekvolume van 80 miljoen ton moeten bereiken.

‘Vostok Oil is een cruciaal element van de nadruk die de president op de ontwikkeling van de Noordpool wil leggen,’ bevestigt Sechin. Hij voegt er wel aan toe ook bedrijven uit India en westerse landen aan de ontwikkeling van Vostok Oil zullen kunnen deelnemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20