Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 07 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Warmste temperatuur ooit gemeten binnen de poolcirkel

Logo Business AM
Klimaat

23/06/2020 | Willem De Maeseneer | 4 min leestijd

Kinderen spelen in het Krugloemeer, vlakbij het Siberische stadje Verkhoyansk. De Russische meteorologische dienst meldde er een recordtemperatuur van 38 graden Celsius. (Olga Burtseva via AP)

Vorige zaterdag was het 38 graden Celsius in Verkhoyansk. Dat is een Siberisch stadje net binnen de poolcirkel, op ongeveer 5.000 kilometer ten oosten van Moskou. Als het bevestigd wordt door experts, is dat de heetste temperatuur ooit geregistreerd in de poolcirkel.

Het kleine Russische stadje is gekend om haar ijskoude winters, en staat te boek als een van de koudste steden ter wereld. De voorbije maanden schieten de temperaturen echter de hoogte in, en is het tot 20 graden warmer dan het zou moeten zijn.

Geen anomalie

De gemiddelde warmtepiek in juni bedraagt 20 graden Celsius. Dat betekent dat het record van afgelopen weekend 18 graden warmer is dan gemiddeld.

En het is een trend, geen anomalie: in mei waren de temperaturen in Siberië gemiddeld 10 graden hoger dan normaal. Het was veruit de heetste meimaand sinds de gegevens worden bijgehouden.

Ook de dag na het record van zaterdag wees de thermometer 35,2 graden Celsius aan in Verkhoyansk.

De poolcirkel wordt gedefinieerd als alles boven 66,5 graden noorderbreedte, en valt grotendeels samen met het noordpoolgebied. De regio ziet de temperaturen veel sneller stijgen dan de tropen, dat zijn de lagere breedtegraden. Het noordpoolgebied warmt minstens tweemaal zo snel op als de rest van de wereld.

Wereldwijd is de gemiddelde temperatuur de voorbije 40 jaar 0,8 graden Celsius gestegen. In de poolcirkel ging de gemiddelde temperatuur met 1,94 graden omhoog in dezelfde periode, meer dan een verdubbeling van het globaal gemiddelde dus.

Verschroeiende vicieuze cirkel

Onderzoek van NASA toont aan hoe dat komt: De polen krijgen hun warmte van atmosferische en oceanische systemen die warmte van de tropen naar de poolcirkels duwen. De klimaatopwarming werkt als een soort turbo voor deze systemen, waardoor de polen onevenredig veel meer warmte krijgen.

Een tweede reden is dat er steeds minder ijs op de polen te vinden is, waardoor het zonlicht minder gereflecteerd wordt. Waar ijsvlakten voorheen het zonlicht – en dus de warmte – reflecteerden, zijn er nu grasvelden en rotsen te vinden. Die gaan de warmte absorberen, waardoor de oppervlakte opwarmt en er nog meer ijs smelt: een verschroeiende vicieuze cirkel als het ware.

Daarom zullen landen wiens grondgebied zich vooral in de hogere breedtegraden bevindt, zoals Canada en Rusland, aanzienlijk meer opwarming ervaren dan landen dichtbij de evenaar, zoals Ecuador en Congo.

In de modellen werd zo’n dramatische opwarming van het noordpoolgebied pas tegen 2100 verwacht. De realiteit van hittegolven en extreme weerfenomenen drukt ons echter met de neus op de feiten dat de opwarming van de aarde sneller gaat dan aanvankelijk gedacht.

Source: Forbes


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks