Russisch laboratorium start onderzoek naar prehistorische virussen

Een Russisch staatslab heeft aangekondigd dat het een onderzoek start naar prehistorische virussen door de resten te analyseren van dieren die uit gesmolten permafrost zijn gewonnen.

Het Vektor onderzoeksinstituut in Koltsovo, in de buurt van de Siberische stad Novosibirsk, zei in een verklaring dat het doel van het project was om oude, uitgestorven virussen te identificeren en geavanceerd onderzoek te doen naar de evolutie van de virussen.

Op dit moment analyseren de onderzoekers, in samenwerking met de Staatsuniversiteit van Jakoetsk, weefsels afkomstig van een prehistorisch paard dat naar schatting minstens 4.500 jaar oud is.

Volgens het onderzoekscentrum werden de resten in 2009 ontdekt in Jakoetië, een uitgestrekte Siberische regio in het verre oosten van Rusland waar regelmatig resten van paleolithische dieren, waaronder mammoeten, worden ontdekt.

Paleovirussen

Naast het prehistorische paard, zijn de onderzoekers ook van plan om de overblijfselen van mammoeten, elanden, honden, patrijzen, knaagdieren, hazen en andere prehistorische dieren te onderzoeken, zo schrijft de Moscow Times

Maxim Cheprasov, hoofd van het laboratorium van het mammoetmuseum aan de Universiteit van Jakoetsk, zei in een persbericht dat er eerder al bacteriële studies werden uitgevoerd op de teruggevonden dieren. ‘We voeren nu voor het eerst een onderzoek uit naar paleovirussen’, voegde hij eraan toe. 

Koude Oorlog

Het Vektor onderzoeksinstituut werd in volle Koude Oorlog opgericht in 1974 als een gesloten instituut. Er werd onderzoek gedaan naar vaccins en naar middelen om het land te beschermen tegen bacteriologische en biologische wapens. Nu worden er dodelijke virussen zoals ebola en hiv bewaard en het is bovendien een van de twee faciliteiten ter wereld die het pokkenvirus in zijn collectie heeft.

In 2019 brak er een brand uit in het centrum toen een gasfles ontplofte tijdens verbouwingswerken op de vijfde verdieping. Maar volgens de Russische dienst Volksgezondheid waren er op de verdieping van de brand toen geen biologisch gevaarlijke stoffen aanwezig.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20