Rusland overweegt om speciale energietarieven te introduceren voor cryptominers

Door de almaar strengere houding van China tegenover cryptomunten verhuizen heel wat Chinese cryptominers naar buurland Rusland om daar hun activiteiten verder te zetten. Nikolai Shulginov, de Russische minister van Energie, onderzoekt daarom of het speciale energietarieven kan introduceren voor cryptominers.

Cryptoliefhebbers krijgen het zwaar te verduren in China. Het land deinst er niet voor terug om met de regelmaat van de klok uit te pakken met nieuwe beperkingen voor wie geld wil verdienen met cryptomunten. In september heeft de People’s Bank of China (PBOC) bijvoorbeeld beslist dat alle transacties met crypto’s illegaal zijn. Financiële instellingen, betalingsverwerkers en internetbedrijven mogen de handel in cryptomunten niet langer faciliteren. De toezichthouder kondigde toen ook een totaalverbod op minen aan.

Chinese migratiestroom van miners

De effecten van de strenge aanpak in China zijn voelbaar tot in Rusland. Veel Chinezen verhuizen namelijk hun crypto-activiteiten naar daar om alsnog digitale munten te kunnen delven. Die migratiestroom van miners leidt er nu toe dat de Russische minister van Energie onderzoekt of het cryptominers een ander energietarief kan opleggen. Dat meldt een lokaal nieuwsagentschap.

Volgens Shulginov mogen miners in Rusland geen elektriciteit verbruiken tegen de residentiële tarieven. “Wij kunnen niet toestaan dat miners genieten van de gunstige tarieven die gezinnen krijgen. Om de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de stroomvoorziening te handhaven, achten wij het noodzakelijk hen te verbieden tegen dezelfde tarieven stroom te verbruiken”, klonk het.

Explosieve groei energieverbruik

Sommige Russische regio’s hebben naar verluidt te maken gehad met een explosieve groei van het energieverbruik. Volgens Igor Kobzev, de gouverneur van Irkoetsk, is het energieverbruik in de Russische regio met 160 procent toegenomen. Irkoetsk bevindt zich op zo’n 1.700 kilometer van China.

Igor Runets, oprichter en CEO van het cryptobedrijf BitRiver, zei in een reactie aan de nieuwssite Cointelegraph dat hij begrip heeft voor de plannen van Rusland. “Het is eerlijk en economisch verantwoord. Bovendien zal het de miners helpen het legale veld te betreden, zodat de staat de eerste stap kan zetten naar regulering van de industrie, wat uiteindelijk zal leiden tot transparantie van de gehele industrie”, klonk het.

De Russisch president Vladimir Poetin heeft zich woendsag nog voorzichtig positief geuit over cryptomunten. In een interview met CNBC zei de president dat cryptomunten het recht behouden om te bestaan. “We zullen zien hoe het zich verder ontplooit. Misschien kunnen ze op een dag gebruikt worden als oppotmiddel. We zien hoe fors de markt fluctueert. Op dit moment is het nog te vroeg”, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20