Rusland ondersteunt Loekasjenko met miljoenenkrediet

Rusland zal Wit-Rusland de komende weken ondersteunen met een krediet van omgerekend 410 miljoen euro. Bij een ontmoeting tussen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko en de Russische president Vladimir Poetin is overeengekomen dat het geld tegen eind juni wordt uitbetaald. Dat heeft Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zaterdag gezegd aan de Russische persagentschappen.

Concreet gaat het om de tweede tranche van een krediet waarover nog was beslist voor de gedwongen landing van een passagiersvlucht in Minsk, waar internationaal veel kritiek op is gekomen. Poetin en Loekasjenko spraken bij hun ontmoeting in Sotsji aan de Zwarte Zee vooral over handel en economische samenwerking van beide landen, aldus Peskov. 

Economische moeilijkheden

Wit-Rusland heeft het economisch erg moeilijk en staat al voor miljarden in het krijt bij Moskou. Loekasjenko klaagde bij het begin van de ontmoeting over de druk van het Westen op zijn land. Na het incident met het vliegtuig vaardigden de EU en de VS nieuwe sancties uit. Het Kremlin beschuldigde Brussel ervan emotioneel te hebben gereageerd. Minsk dwong het vliegtuig vorige zondag in Minsk te landen, zodat de regeringskritische blogger Roman Protasevitsj kon worden opgepakt.

Ook zijn vriendin, de Russische Sofia Sapega, is opgepakt. Rusland staat niet onverschillig tegenover het lot van Sapega, aldus Kremlinwoordvoerder Peskov. Tegelijk beklemtoonde hij dat de 23-jarige wel Russisch staatsburger is, maar ook een verblijfsvergunning in Wit-Rusland had.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20