Wit-Rusland: Loekasjenko beraamde moorden op critici

De Wit-Russische president Loekasjenko zou moorden op verschillende van zijn politieke tegenstanders beraamd hebben, onder wie ook een onderzoeksjournalist die later stierf door een autobom. Dat blijkt uit een afgeluisterd gesprek. 

In het afgeluisterd gesprek uit 2012, vrijgegeven door de Brusselse nieuwssite EUobserver, zou Vadim Zajtsev te horen zijn, het toenmalige hoofd van de Wit-Russische KGB. Op de opname is te horen hoe hij twee leden van de elite-eenheid ‘Alfa Groep’ inlicht dat Loekasjenko ‘wacht op deze operaties’ en dat de president 1,2 m miljoen euro opzij heeft gezet voor de missies. 

Gif, explosieven en autobommen

Zajtsev bespreekt op de tape ook plannen voor zeker drie aanslagen met gif en explosieven op oud-leden van het regime die naar Duitsland waren uitgeweken. Onder hen voormalig gevangenisdirecteur en huidig oppositieactivist Oleg Alkajev, ex-kolonel Vladimir Borodatsj en voormalig anti-corruptiebaas Vjatsjeslav Dudkin. De moorden hebben nooit plaatsvonden en het is onduidelijk of de KGB de mannen heeft proberen om te brengen.

Verder besprak de KGB ook de aanslag op Pavel Sheremet, de Wit-Russische onderzoeksjournalist die in 2012 om het leven kwam toen zijn auto ontplofte in de Oekraïense hoofdstad Kiev. ‘We plaatsen [een bom] en deze verdomde rat zal in verdomde stukken worden neergehaald – benen in de ene richting, armen in de andere richting’, zegt Zajtsev in de opname.

‘Opname is authentiek’

De afgeluisterde KGB-opname vanuit het kantoor van Zajtsev was oorspronkelijk in het bezit van Igor Makar, een oppositieactivist en voormalig lid van de Wit-Russische special forces, alvorens de tape naar de journalisten van EUobserver te sturen. Makar leeft nu ondergedoken in Europa en is de oprichter van het Belarusian People’s Tribunal, een organisatie die misdaden door het Wit-Russische regime onderzoekt. 

Hij zei dat hij het audiobestand had gekregen van contacten in de veiligheidsdiensten in 2012, maar dat hij nu pas heeft besloten de opname openbaar te maken om de aanhoudende protesten tegen het regime van Loekasjenko te steunen. Hij zei dat hij bereid was om voor de rechtbank te getuigen dat de opname echt is.

Een bron binnen een westerse inlichtingendienst bevestigde aan EUObserver dat de opname echt leek te zijn. Volgens een in de VS gevestigde forensische mediadeskundige, die EUObserver raadpleegde om de authenticiteit van de opname te achterhalen, zijn er geen aanwijzingen dat de opname vals is.

Lees ook: Na cruciale top over buitenlandbeleid EU: sancties voor Wit-Rusland, waarschuwing voor Turkije

Meer