Eerste Russische dienstweigeraars spoelen aan in Alaska: hoeveel zijn er al het land ontvlucht?

Twee Russische mannen zijn, bij hun vlucht voor de dienstplicht, aangespoeld op het Amerikaanse eiland St Lawrence, in het westen van Alaska. Het zijn de eerste dienstweigeraars die, met behulp van een bootje, de Verenigde Staten bereikten. Ondertussen gaat de exodus voort: naar schatting al 700.000 Russen verlieten het land de afgelopen weken, de meesten trokken naar Georgië en Kazachstan.

De Russische mannen, die donderdag aanspoelden in de Amerikaanse stad Gambell op St-Lawrence Island, zouden vanuit een van de dorpen aan de kust in het uiterste oosten van Siberië zijn gevlucht, omdat ze bang waren opgeroepen te worden om in Oekraïne te vechten. Daarop ondernamen ze de gewaagde tocht, om met een bootje de Bering Straat op te gaan, richting Alaska. Die is minstens 70 kilometer lang; de afstand tussen Gambell en het dichtstbijzijnde Russische dorp Novoye Chaplino.

Meer kans in afgelegen gebieden

De tocht toont hoe gretig Russen zijn om het land te ontvluchten, uit schrik opgeroepen te worden. Vooral burgers in het oosten, in verafgelegen gebieden, lopen procentueel meer kans om opgehaald te worden door het leger. De mobilisatie lijkt zich, hoewel dat wel gezegd was door de Russische dictator Vladimir Poetin in zijn speech, niet te beperken tot reservisten met militaire training en ervaring.

Over het aantal gevluchte Russen doen verschillende cijfers de ronde. Het exacte aantal bepalen is ook moeilijk, aangezien een deel van de Russen ook nog terugkeert. Ze gaan op reis naar het buitenland, of moeten voor werkgerelateerde zaken de grens over. Het cijfers van 700.000 vluchtelingen lijkt dan ook overdreven. Het Kremlin zelf spreekt dat cijfer ook tegen: “Ik denk niet dat je die cijfers serieus moet nemen”, klonk het bij Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Over het exacte aantal kon hij zelf geen cijfers geven.

Vooral zuidwaarts

Volgens het Amerikaanse magazine Newsweek ligt dat cijfer eerder in de buurt van 370.000. Daarbij zijn vooral Georgië en Kazachstan populaire toevluchtsoorden: voor deze landen hebben Russen geen visum nodig, en aangezien het buurlanden zijn van Rusland zijn ze te voet, per fiets of met de auto te bereiken.

Ook richting Finland werd een stijging van het aantal Russen die de grens overstaken gemeten. En nog meer noordelijker, aan de grensovergang met Noorwegen, zoeken Russen met een Schengenvisum dan weer onderdak. Hotels in de Noorse stad Kirkenes, net over de grens, waren volgeboekt, aangezien Russen hier wachten op hun vlucht, om uit te spreiden naar andere Noorse en Europese steden.

(lb)

Meer