Rusland maakt vaart met cryptoregulering: regering en centrale bank erkennen Bitcoin als valuta

De Russische overheid en centrale bank hebben een akkoord bereikt over hoe ze crypto gaan reguleren. Ze zien cryptomunten niet langer als digitale financiële activa, maar erkennen ze als volwaardige valuta’s. Dat blijkt uit een aankondiging van dinsdag, die werd opgepikt door cryptonieuwssites CoinDesk en Cointelegraph.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland zou jaarlijks 13 miljard euro kunnen verdienen met de regulering van de cryptosector, menen Moskouse analisten.

De Russische regering heeft een document gepubliceerd waarin de principes voor de regulering van cryptomunten worden uiteengezet. Het document verscheen dinsdagavond op de officiële regeringswebsite en heeft de steun van de centrale bank, die nochtans eerder had opgeroepen tot een verbod op zowel cryptomining als -handel.

Het document (pdf in het Russisch) stelt dat Russen meer dan 12 miljoen cryptorekeningen bezitten en ongeveer 2.000 miljard roebel (bijna 24 miljard euro) aan cryptomunten bezitten.

Ook oppert het dat het allergrootste land het op twee na belangrijkste centrum ter wereld is voor Bitcoinmining, een aandeel waar het Cambridge Centre for Alternative Finance het mee eens is. Met zo’n hoog volume aan crypto in omloop zijn wetshandhavingsinstanties bezorgd dat ze misdaden in die wereld niet gepast kunnen aanpakken, luidt het.

Bepalingen

Wat zijn de bepalingen in het document?

  • Cryptoaankopen in Rusland mogen alleen plaatsvinden via lokaal geregistreerde en gelicenseerde bedrijven, zodat gebruikers volledig worden geverifieerd en informatie over hun transacties beschikbaar kan worden gesteld aan overheidsinstanties, stipt het document aan.
  • Alle cryptogerelateerde transacties groter dan 600.000 roebel (ongeveer 7.000 euro) moeten worden gemeld aan de federale belastingdienst. Als dat niet gebeurt, wordt dat beschouwd als een misdrijf.
  • Het gebruik van cryptomunten voor het plegen van een misdrijf moet als verzwarende factor worden beschouwd.
  • Ook wordt voorgesteld banken toe te staan als tussenpersoon te fungeren tussen gebruikers en cryptobeurzen.
    • De financiële instellingen zullen onder meer de identiteit van gebruikers moeten verifiëren, transacties moeten controleren op tekenen van illegale activiteit, en informatie over transacties gedurende ten minste vijf jaar moeten bewaren.
    • Banken moeten gebruikers ook de nodige documenten verstrekken om hun belastingen aan te geven.
  • Crypto-exchanges en peer-to-peer marktplaatsen moeten zich registreren als rechtspersonen en zich aansluiten bij een officieel register van exploitanten van digitale valutabeurzen.
    • Zij moeten een cryptorekening openen bij een erkende bank en voldoen aan bepaalde eisen die gelden voor traditionele financiële organisaties.
    • Buitenlandse beurzen moeten een kantoor in Rusland hebben en daar geregistreerd zijn.
  • Banken die werken met cryptobeurzen moeten de Transparent Blockchain-tool voor het traceren van transacties gebruiken, die werd ontwikkeld door Rosfinmonitoring, een antiwitwaswaakhond. Ze mogen zich niet bedienen van producten van buitenlandse bedrijven, zoals Chainalysis, Elliptic of Crystal Blockchain.

Eerder doken berichten op dat president Vladimir Poetin pogingen steunt om de cryptomijnbouwsector van het land te reguleren. Maar nergens in het document gaat het over het delven van cryptomunten.

Op één lijn met buitenlandse valuta’s

Volgens de aankondiging is over het voorstel overeenstemming bereikt door de Bank van Rusland, het ministerie van Financiën, het ministerie van Economische Ontwikkeling, de federale belastingdienst, Rosfinmonitoring en de belangrijkste rechtshandhavingsinstanties: het ministerie van Binnenlandse Zaken, de federale veiligheidsdienst en het bureau van de procureur-generaal. Eerder had de Bank van Rusland nochtans een forse tegenstem laten horen.

Volgens de krant Kommersant worden cryptomunten door de aanpak op één lijn gesteld met buitenlandse valuta’s, die op een vergelijkbare manier worden gereguleerd. De nieuwe wetten en richtlijnen zullen waarschijnlijk in de tweede helft van 2022 of begin 2023 van kracht gaan, schrijft Kommersant.

Veel van de bepalingen vereisen dat het parlement nieuwe wetten aanneemt.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.