Rusland deelt lijst van mensen die niet langer welkom zijn in het land: Biden wordt vermeld, Trump niet

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag een lijst van mensen die niet langer welkom zijn in Rusland gedeeld. Op die blacklist staan onder meer de Amerikaanse president Joe Biden en de Meta-CEO Mark Zuckerberg. Opvallend: de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt niet vermeld.

Welgeteld 963 Amerikanen zijn niet langer welkom in Rusland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag een blacklist gedeeld als reactie op de westerse sancties tegen het land. Het gaat hier om een geüpdatete lijst. Zo mag Biden sinds midden maart al geen bezoek meer brengen aan de Russische Federatie. Hetzelfde geldt voor onder meer de minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de minister van Defensie Lloyd Austin.

Kamala Harris staat nu ook op de lijst

Maar de bijgewerkte lijst vermeldt nu ook vicepresident Kamala Harris, evenals Bidens zoon Hunter Biden, Zuckerberg en Hillary Clinton, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken. De acteur Morgan Freeman en de miljardair George Soros staan eveneens op de Russische blacklist.

In een tweet reageerde Jen Psaki, die tot deze maand de perschef van het Witte Huis was, sarcastisch op de Russische lijst. “We zullen dan maar ons familie-uitstap naar Moskou annuleren”, schreef ze.

“Russische tegensancties zijn noodzakelijk en zijn bedoeld om de huidige macht van de VS, die probeert een neokoloniale “wereldorde” op te leggen aan de rest van de planeet (…) te dwingen zijn positie te wijzigen en nieuwe geopolitieke realiteiten te erkennen”, klinkt het bij de Russen.

Moskou blijft naar eigen zeggen wel open staan voor een “eerlijke dialoog” en onderscheidt het Amerikaanse volk van autoriteiten die “aanzetten tot russofobie.”

Trump staat niet op de lijst

Een opvallende naam ontbreekt op de lijst: Trump. In de loop der jaren heeft hij de Russische dictator Vladimir Poetin geprezen en kritiek geuit op onderzoeken naar de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Trump heeft toen de verkiezingen gewonnen van Clinton.

De voormalige president van de VS heeft die onderzoeken afgelopen zaterdag opnieuw aangehaald in een interview met Fox News. “Dit is een van de grootste politieke schandalen in de geschiedenis,’ zei Trump. “Hoe krijg ik mijn reputatie terug?”

Ook voormalig president Barack Obama en Trumps vicepresident Mike Pence staan niet op de Russische lijst.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20