Hillary Clinton stemde persoonlijk in met vrijgeven van ongefundeerd onderzoek over verband tussen Trump en Rusland

Dat zegt de oud-campagnechef van Hillary Clinton, Robby Mook. Mook is afgelopen vrijdag als getuige opgeroepen in het strafproces van advocaat Michael Sussman, die wordt beschuldigd van liegen tegen de FBI in verband met de mogelijke link tussen Donald Trump en de Russische Alfa Bank. 

Hillary Clinton heeft in 2016 persoonlijk toestemming gegeven om computergegevens te delen die Donald Trump in verband brachten met een Russische bank. Campagnechef Robby Mook gaf daarbij aan dat het campagneteam van Clinton de juistheid van de gegevens op dat moment niet had geverifieerd. Desondanks stemde Clinton in met het vrijgeven van de beschuldigingen, na persoonlijk te zijn ingelicht over de feiten door haar campagnechef.

Robby Mook zei afgelopen vrijdag tijdens zijn getuigenis dat hij in 2016 een vergadering bijwoonde met andere campagnefunctionarissen. Daar werden ze ingelicht over de vreemde digitale activiteiten die een relatie suggereerde tussen de Trump Organization en de Alfa Bank, die gevestigd is in Moskou. De groep besloot de informatie te delen met een journalist van het tijdschrift Slate en Robby Mook informeerde persoonlijk Clinton over de feiten.

“We bespraken het met Hillary en ze was het eens met de beslissing”, zei Mook. “Het doel was wel dat de journalisten het bericht vervolgens zelf verder gingen verifiëren”.

Geen ongepaste banden

Slate publiceerde het artikel vervolgens in oktober 2016, waarin vragen werden gesteld over de vermeende digitale banden tussen Trump en de Russische bank. Nadat het verhaal uitkwam, tweette Clinton erover en plaatste een nieuwsbericht waarin stond: “Deze geheime hotline kan de sleutel zijn tot het ontsluieren van het mysterie van Trump’s banden met Rusland”. 

Federale onderzoekers kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat er geen ongepaste banden waren tussen Trump en de Alfa Bank.

De onthulling is het eerste bewijs waaruit blijkt dat Clinton op de hoogte was van beschuldigingen over een vermeend geheim kanaal tussen een server van Trump en de Russische Alfa Bank.

Strafproces Michael Sussman

Robby Mook is als getuige opgeroepen in het strafproces van advocaat Michael Sussman, die wordt beschuldigd van liegen tegen de FBI. De advocaat ontkende in 2016 dat hij namens het campagneteam van Clinton de gegevens overhandigde aan de federale politiedienst. Sussman wilde enkel de FBI helpen als “bezorgde burger” en handelde buiten het campagneteam om.

Mook en een andere functionaris, Marc Elias, bevestigden afgelopen vrijdag de stelling van Sussman. “Naar de FBI gaan lijkt me geen effectieve manier om informatie bij het publiek te krijgen. Dat doe je via de media en daarom werd de informatie met de media gedeeld”, aldus Mook.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20