Uit het Kremlin gelekte documenten moeten aantonen dat Poetin Trump aan de macht wou brengen

De Britse krant The Guardian heeft documenten kunnen inkijken waaruit moet blijken dat de Russische president Vladimir Poetin de inlichtingdiensten van zijn land persoonlijk de toestemming heeft gegeven om Donald Trump te helpen de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 te winnen.

Waarom is dit belangrijk?

Er doen al een tijdje geruchten de ronde dat Poetin Trump aan de macht wou helpen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Kort na die presidentsverkiezingen had de CIA ontdekt dat individuen die voor Moskou werkten de e-mails van de Democraten hadden gehackt en aan WikiLeaks hadden doorgespeeld.

De documenten zouden afkomstig zijn van een vergadering van de Russische nationale veiligheidsraad op 22 januari 2016, bijgewoond door de Russische president Vladimir Poetin en topfunctionarissen van de inlichtingendiensten en het leger.

De Verenigde Staten destabiliseren

The Guardian zegt dat het documenten heeft voorgelegd aan experts. Volgens hen lijken die echt te zijn. De algemene toon en inhoud komen naar verluidt overeen met de veiligheidsopvattingen van het Kremlin. Volgens de Britse krant waren de inlichtingdiensten al enkele maanden op de hoogte van de documenten en hebben ze die zorgvuldig bestudeerd.

Het belangrijkste gespreksonderwerp van de besloten bijeenkomst was een plan om de Russische inlichtingendiensten in te zetten in een poging om Trump te helpen de verkiezingen in 2016 te winnen, ten koste van de Democratische kandidaat Hillary Clinton. De Russen waren er naar eigen zeggen van overtuigd dat een overwinning van Trump hen zou helpen om de Verenigde Staten “te destabiliseren”.

“Mentaal onstabiel en impulsief”

In het document staat onder meer te lezen dat de Russen een psychologisch profiel van Trump hadden opgesteld. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat de presidentskandidaat “mentaal onstabiel en impulsief” was en “aan een minderwaardigheidscomplex lijdt”. In één passage wordt gesproken over belastend materiaal dat in het bezit zou zijn van Rusland, een kwestie waarover in de VS al lange tijd hevige geruchten de ronde doen. Het belastend materiaal is volgens de documenten verzameld tijdens eerdere “niet-officiële bezoeken van Trump aan het grondgebied van de Russische Federatie”.

Het document verwijst naar “bepaalde gebeurtenissen” die plaatsvonden tijdens Trump’s reizen naar Moskou. Het verwijst naar een bijlage voor verdere details, maar het is onduidelijk wat die zijn. Er doen al een tijdje geruchten de ronde over het feit Rusland belastend materiaal heeft tegenover Trump die als drukkingsmiddel kunnen gebruikt worden.

The Guardian heeft aan het Kremlin om een reactie gevraagd. Dmitri Peskov, de woordvoerder van Poetin, zei dat het idee dat Russische leiders elkaar hadden ontmoet en waren overeengekomen om Trump te steunen tijdens de ontmoeting begin 2016 “pure fictie is”. Ook aan Trump werd een reactie gevraagd, maar die weigerde daar op in te gaan. (ddw)

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20