Analisten in Moskou denken dat Rusland elk jaar 1 biljoen roebel kan ophalen met een duidelijk wetgevend kader voor crypto.
Er is binnen de Russische overheid de laatste weken een hevige discussie aan de gang rond digitale activa zoals cryptomunten. De centrale bank, die crypto wellicht ziet als een bedreiging voor zijn controle over de valuta die Russen gebruiken, kwam midden december naar buiten met de eis voor een totaalverbod.
Techondernemers in Rusland zien echter het potentieel van een bruisende cryptosector. Zij kregen eind januari steun uit een onverwachte hoek. Russisch president Vladimir Poetin gaf eind januari aan dat hij potentieel ziet voor crypto in de toekomst en erkende dat zijn natie cryptominers serieuze concurrentievoordelen met andere cryptomijnbouwende staten kan opleveren. Vooral de goedkope energieprijzen voor zaakvoerders in Rusland is een belangrijke troef.
Het lijkt erop dat Rusland zal kiezen voor een duidelijk wetgevingskader voor crypto in plaats van een totaalverbod. Volgens The Bell, een digitale nieuwssite in Moskou, schatten overheidsanalisten in dat het Kremlin via cryptobelastingen elk jaar zo’n 1 biljoen roebels, ofwel 13 miljard dollar, kan ophalen.
Cryptomarktwaarde van 214 miljard dollar
Cryptomunten hebben al enkele spelregels in Rusland. Sinds januari 2021 zijn ze legaal om te bezitten in het land, weet Russia Today. Zes maanden daarvoor ondertekende Poetin nog een wet die digitale activa gelijkstelde aan fysieke activa zoals edelmetalen. Dat gaf crypto zoals Bitcoin al serieuze legitimiteit om gebruikt te worden door Russen als oppotmiddel. Betalen met crypto blijft vooralsnog illegaal in het land.
De totale waarde van de Russische cryptomarkt werd begin februari geschat op zo’n 16,5 biljoen roebel, ofwel 214 miljard dollar, berichtte persbureau Bloomberg. Dat is zo’n 12 procent van de huidige totale marktwaarde van crypto. Dat cijfer ligt ook een pak hoger dan de 5 miljard dollar die aangevoerd werd door de Russische centrale bank.
Derde grootste cryptomijnbouwer
Er zijn dus veel cryptobeleggers voor het Kremlin om te belasten. Maar het land kent ook veel cryptomijners, die enorme inkomsten genereren door met computerrekenkracht cryptotransacties goed te keuren en zo nieuwe digitale munten aan te boren.
Volgens de Bitcoin Electricity Consumption Index, een cryptomijnbouwmaatstaf van de Universiteit van Cambridge, is Rusland het derde grootste cryptomijnende land. De VS en Kazachstan staan respectievelijk op de eerste en tweede plaats.
(ns)