Rundvleesgigant Brazilië stopt export naar China na twee gevallen van gekkekoeienziekte

Brazilië, ’s werelds grootste exporteur van rundvlees, heeft de export van rundvlees naar zijn grootste afnemer China opgeschort na de bevestiging van twee gevallen van “atypische” gekkekoeienziekte. De gevallen werden vastgesteld in twee afzonderlijke binnenlandse vleesbedrijven, zei het ministerie van Landbouw op zaterdag.

De opschorting maakt deel uit van pact dat China en Brazilië sloten inzake diergezondheid en gaat onmiddellijk in. Dat geeft Peking de tijd om een balans op te maken en de omvang van het probleem te kennen. China zal zelf beslissen wanneer het de invoer weer hervat, zegt het ministerie in een verklaring.

De opschorting is een zware klap voor de Braziliaanse boeren: China en Hong Kong kopen meer dan de helft van de Braziliaanse rundvleesexport.

De gevallen zijn geconstateerd in vleesbedrijven in de staten Mato Grosso en Minas Gerais, zegt het ministerie. Het ging om het vierde en vijfde geval van “atypische” gekkekoeienziekte die in 23 jaar in Brazilië zijn vastgesteld.

Volgens het ministerie ontwikkelt de “atypische” gekkekoeienziekte zich spontaan en houdt ze geen verband met het eten van besmet voedsel. Brazilië heeft nog nooit een geval van “klassieke” gekkekoeienziekte gehad, zei het.

De twee gevallen werden vrijdag bevestigd nadat monsters waren opgestuurd naar het laboratorium van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) in Alberta, Canada. Het OIE werd vervolgens op de hoogte gebracht van de twee gevallen, in overeenstemming met de internationale normen.

Het ministerie zei dat er geen risico bestond voor de gezondheid van de mens.

De Braziliaanse regering hoopt dat de schorsing snel wordt opgeheven. De machtige agro-industrie van het land is een van de belangrijkste motoren van zijn lang achterblijvende economie. China is de belangrijkste handelspartner van Brazilië en koopt grote hoeveelheden van zijn grondstoffen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20