Rundvlees wordt duurder: Australië kampt met tekort aan koeien

Australië zal snel zijn uitgedunde kuddes moeten aanvetten nu er nog genoeg grasland is. In de zomer dreigt de droogte de sector opnieuw hard aan te pakken. Als het land hier niet in slaagt, kan het zelfs zijn plaats als tweede grootste rundvlees-exporteur verliezen.

Slecht nieuws voor liefhebbers van rundvlees: het kan de komende weken (misschien zelfs maanden) wel eens moeilijker worden om een goede steak op uw bord te krijgen. Australië kampt met een tekort aan koeien en drijft daarmee de globale prijs van rundvlees naar nieuwe hoogten.

De grootte van de kuddes van de vleesproducenten staan in Australië op het laagste pitje sinds de vroege jaren ‘90. Boosdoener van dienst is natuurlijk de droogte die de klimaatverandering met zich meebrengt. De laatste jaren heeft de Australische vleesindustrie moeten opboksen tegen zware droogtes die het gras voor vee decimeerden. Hierdoor moesten boeren een groot deel van hun vee slachten, waardoor de prijzen van runderen in 2019 nog zakten naar de helft van het vandaag is. Vandaag klimt die prijs door een tekort aan vee.

De prijzen van vee in Australië. Bron: Bloomberg.

Vicieuze cirkel

Er is een wederkerig effect aan de gang binnen de vleesindustrie waardoor het probleem steeds erger wordt. De Australische boeren willen namelijk de competitie met de grote nummer een van rundvlees, Brazilië, blijven opvoeren en daarnaast profiteren van de verhoogde prijs. Daarom sturen zij ook vrouwelijk vee naar de slachthuizen, in plaats van deze dieren te gebruiken om de getallen van hun kuddes op te krikken. Hierdoor ontstaat er structureel een tekort aan koeien en gaat de prijs van het vlees naar omhoog.

Dit proces zal zich dus blijven herhalen tot de Australische sector zichzelf kapot maakt, vrezen velen. Volgens statistieken wordt op dit moment 48,2 procent van het vrouwelijk vee naar het slachthuis gebracht. Om een gezond aantal koeien in een kudde te behouden zou dit getal eerder onder de 47 procent moeten liggen.

Nog een probleem voor de sector: alternatieve bronnen van proteïne worden steeds populairder. Zo grijpen consumenten al eens vaker naar een vegetarische hamburger.

Duurder dan de VS

De boeren zullen voorlopig moeten blijven kiezen tussen hun kudde proberen aanlengen (en dus geld verliezen), of gaan voor het ‘snelle geld’ en op lange termijn verliezen. De tweede keuze is op dit moment een meer verleidelijke optie door de verhoogde prijzen.

Maar dat feestje kan binnenkort snel afgelopen zijn: importeurs beginnen al minder Australisch rundvlees in te slaan. De prijzen van dat vlees overstijgen stilaan die van de Verenigde Staten, die traditioneel het duurste vlees op de markt aanbieden.

Hoewel Australië maar 4 procent van al het rundvlees ter wereld produceert, is het land toch een van de grootste exporteurs. Zijn grootste afzetmarkten bevinden zich vooral in China, Japan en Zuid-Korea. Die exportcijfers daalden vorig jaar al wel met 15 procent door de toenemende prijzen.

Nog meer frustrerend: zelfs als de Australische boeren erin slagen de kuddes aan te spekken, is de kans groot dat er bij de volgende droogte weer recordaantallen zullen geslacht worden en daarna het aanbod opnieuw keldert. Een echte oplossing is er voorlopig dus niet.

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20