Ruimtefile: Chinese marslander nu ook gearriveerd aan rode planeet

De ruimteprobe Tianwen-1, een Chinees project, zit nu ook in een baan om Mars. De Chinezen willen Tianwen-1 binnen enkele maanden laten landen op de rode planeet.

Tianwen-1, de Chinese marsmissie, vertrok in dezelfde maand als zijn broertje uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Na een reis van ruim 200 dagen is de probe nu aangekomen in de buurt van Mars. Voor hij daar aankwam, nam hij wel nog een foto van de rode planeet, al is dit een zwart-wit-editie.

Marsfoto

Het grote verschil met de Arabische missie is dat de Chinese Tianwen-1 ook voet aan grond op Mars zal zetten. Er zit ook een satelliet in de payload van de raket, die dertien instrumenten aan boord heeft. Daarmee zal China de atmosfeer en de polen onderzoeken en landingsplekken zoeken voor de rover.

Want die is er natuurlijk ook. Zodra er een goede plek gespot is, wordt de rover op de grond gezet. Dat zou de eerste keer zijn dat China veilig een rover parkeert in het rode stof. Enkel de Verenigde Staten en Rusland zijn daar al in geslaagd.

Ruimtefile

Het wordt trouwens best druk op Mars. Volgende week komt ook de Amerikaanse ruimtemissie aan bij onze buurplaneet. Daar is de veelbesproken rover Perseverance aan boord van een Atlas-V-raket. NASA plant om die rover op 18 februari in de Jezero-krater te droppen.

Perseverance is een prestigeproject voor NASA. Niet alleen moet de rover bodemmonsters verzamelen, hij heeft ook een helikopter aan boord, Ingenuity. Dat is een absolute primeur voor de Amerikanen, Een latere missie zal de stalen die Perseverance verzamelt, komen ophalen.

Space 2021: het wordt druk op Mars en de maan dit jaar (en nog pak mooie dingen)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20