Ruim 40 miljard euro zwart geld op Belgische bankrekeningen

Bij de vorige fiscale regularisatie­rondes in België hebben belastingzondaars ruim 40 miljard euro zwart geld naar ons land teruggebracht zonder daar belasting en boetes op te betalen. Dat berekende het Rekenhof voor het eerst in een rapport dat De Tijd kon inkijken.

Bij de huidige fiscale regularisatie, die sinds 2016 loopt, moeten belastingzondaars zowel de inkomsten als het achterliggende zwarte kapitaal regulariseren. Nu geldt een boetetarief van 25 procent voor de inkomsten en 40 procent voor het zwarte kapitaal. Bij de vorige drie fiscale regularisatierondes was het pijnpunt dat veel belastingzondaars alleen belasting en boetes betaalden op de intresten die ze de laatste vijf tot zeven jaar hadden opgestreken. De grote, achterliggende kapitalen werden niet geregulariseerd. Ze werden wel teruggebracht naar een Belgische rekening.

Inschatting van het Rekenhof

Het Rekenhof heeft nu voor het eerst een nauwkeurige berekening gemaakt van de kapitalen die niet zijn geregulariseerd bij de fiscale regularisatierondes van 2006 en 2013 en die toch op Belgische bankrekeningen zijn beland. Het maakte de berekening op basis van de inkomsten en kapitalen die zijn aangegeven tijdens de lopende fiscale regularisatie. Om een correcte inschatting te kunnen maken, werden alle ingediende dossiers geanalyseerd.

‘Dit resulteert in een bedrag van 4,26 miljard euro roerende inkomsten, dat gerelateerd zou kunnen worden aan 44,7 miljard euro onderliggend kapitaal. Daarvan werd maar 2,51 miljard euro (5,6 procent) geregulariseerd’, besluit het Rekenhof.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20