Rolls-Royce levert nieuwe motoren voor B-52: carrière van honderd jaar wenkt voor bommenwerper

De Britse groep Rolls-Royce, fabrikant van motoren voor vliegtuigen, heeft een contract ondertekend met het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten. Het Britse concern moet daarbij de nieuwe generatie motoren leveren voor de B-52 Stratofortress, de zware bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht.

Met het contract zou een bedrag van 2.6 miljard dollar zijn gemoeid.

Vervanging

De bommenwerpers zullen worden uitgerust met motoren van het type F-130 van Rolls-Royce. De productie zal gebeuren in de fabrieken van de Britse groep in Indianapolis in de Amerikaanse staat Indiana.

Momenteel zijn de bommenwerpers uitgerust met motoren van de Amerikaanse constructeur Pratt & Whitney, onderdeel van de groep Raytheon, die ook aan de bieding voor het contract had deelgenomen. De huidige generatie motoren die de B-52 aandrijven, dateren nog van de jaren zestig van de vorige eeuw, maar zullen eind dit decennium uit dienst worden genomen.

Rolls-Royce moet de eerste exemplaren van de nieuwe motoren leveren tegen het midden van dit decennium. Boeing, de fabrikant van de bommenwerpers, wil op dat ogenblik met de eerste tests van start gaan.

De vloot B-52 bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht omvat in totaal 76 toestellen. De vliegtuigen zijn inmiddels minstens zestig jaar oud. De verouderde motoren zorgen voor een grote geluidsoverlast en verbruiken massale hoeveelheden brandstof.

Besparingen

De Amerikaanse luchtmacht denkt dat de overschakeling naar nieuwe motoren bij het brandstofverbruik voor een besparing tussen 20 procent en 40 procent zou kunnen opleveren.

Bovendien zouden de vliegtuigen ook een grotere actieradius krijgen, terwijl ook de onderhoudskosten zouden kunnen worden verlaagd.

Dankzij de nieuwe motoren kan de Stratofortress nog tot minstens het midden van deze eeuw operationeel kunnen blijven. Op dat ogenblik zal de Amerikaanse bommenwerper nagenoeg een eeuw oud worden. De eerste experimentele vlucht van de B-52 had immers in april 1952 plaats.

Elke Stratofortress is uitgerust met acht motoren. Dit betekent dat Rolls-Royce aan de Amerikaanse luchtmacht in totaal 608 motoren zal moeten leveren. Er moeten ook een aantal reservemotoren worden voorzien.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20