Experten schrijven absurd duur verlanglijstje om het Belgische leger ‘modern’ te maken

Tien academici komen met een verlanglijstje voor Defensie. Het leest als een absurd werkstuk.

  • Het was minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) die aan tien academici – vijf Nederlandstalig, vijf Franstalig – had gevraagd om intellectuele input te geven rond “de actualisering van de Strategische Visie 2030”. Met andere woorden: hoe moet Defensie er morgen uitzien en met welke middelen? De VRT kon hun rapport inkijken.
  • Wie de aanbevelingen eens rustig bekijkt, kan niet anders dan verwonderd zijn. De shoppinglijst die de onderzoekers voorstellen is niets minder dan een miljardenorder aan materiaal. Dit jaar besteedt België in totaal zo’n 3,7 miljard euro aan het leger, dat loopt op naar 4,4 miljard in 2024, wegens investeringen.
  • Daarmee zijn we één van de slechtste leerlingen in de NAVO-klas. Maar ruimte om dat budget nu drastisch te gaan verhogen, is er politiek gezien niet: al jaren wordt er eerder bespaard. En de eerste bekommernis lijkt voor Defensie nu vooral te zijn om genoeg nieuw volk te rekruteren en het personeelsbestand op peil te houden, niet miljarden euro in nieuw materiaal te pompen.
  • Wat stellen de experts dan voor:
    • Veel meer militairen dan het huidige cijfer van 25.000.
    • Een volledig nieuwe pantserbrigade, waarbij België zou meedoen met een Duits-Frans initiatief. Dat lijkt absurd en al jaren niet meer aan de orde. Tenzij “de Rus” opnieuw zou binnenvallen.
    • Een forse uitbreiding van de luchtmacht. Die gaat nu bijvoorbeeld door met 34 nieuwe F-35’s, om de F-16’s te vervangen. Die kosten samen 15 miljard euro. Maar de experts willen veel meer toestellen: “Vergroten van de beoogde kleine massa van 34 F-35’s met extra multi-role platforms en trouwe wingmen drones, zeer lange afstand raketten en kruisraketten.”
    • Meteen willen de experts ook “verticaal opstijgende vliegtuigen, zoals de V-22 of een ander helikoptertype”, om de inefficiënte NH90’s te vervangen.
    • En waarom niet, meteen ook een heel nieuw antiraketsysteem: “Wij beschikken niet over luchtafweermiddelen op de grond tegen kruis-, hypersonische en ballistische raketten om onze regeringsinstanties, onze kritieke infrastructuren, de op ons grondgebied gevestigde internationale besluitvormingscentra en de infrastructuur die de aankomst van versterkingen en vracht van over de Atlantische Oceaan of het Kanaal moet vergemakkelijken, te beschermen.”
    • Daarnaast ook een forse inzet op drones, want dat is de toekomst. Nu heeft Defensie maar een handjevol van die toestellen.
  • Het lijstje loopt in de miljarden euro’s, niet enkele, maar tientallen. De vraag is of daarop überhaupt iemand in de Wetstraat zit te wachten. Zeker voor de Vivaldi-coalitie zou dat een waanzinnige ommezwaai betekenen.
Meer