Defensie moet volgend jaar 22 miljoen besparen

Defensie moet volgend jaar 22 miljoen euro besparen. Dat heeft Eva De Bleeker (Open VLD), staatssecretaris voor Begroting, dinsdag gezegd in de Kamer.

De federale regering onderwerpt alle federale parlementen aan een efficiëntie-oefening van 150 miljoen euro voor 2021. Concreet gaat het om besparingen op personeels- en werkingsbudget. Die besparingsopdracht is een onderdeel van de zogeheten begrotingsnotificaties. Die documenten vormen de basis voor de begroting van 2021.

Besparing van 0,89 procent

Dinsdag gaf de staatssecretaris in de Kamer meer duiding bij de besparingen die gevraagd worden aan de federale departementen. Aan de diensten die ingezet worden in de strijd tegen en de veiligheidsdiensten wordt een inspanning gevraagd van 0,89 procent. Dat percentage bedraagt 2 procent voor de andere diensten.

Voor defensie vertaalt die 0,89 procent zich in een besparing van 22 miljoen euro. N-VA reageert bij monde van kamerlid Peter Buysrogge scherp op de besparingsplannen. ‘We hebben grote inspanningen gevraagd van het leger na de terreuraanslagen en nu in de strijd tegen corona. En wat krijgen de militairen terug? Nog eens een besparing’, klinkt het.

Het kabinet van defensieminister Ludivine Dedonder (PS) reageert bij De Tijd dat het leger dankzij haar inspanningen maar 0,89 en geen 2 procent moet besparen. ‘In de huidige context moet iedereen een inspanning leveren. Maar het is dankzij ons dat de budgettaire inspanning voor Defensie tot een absoluut minimum beperkt blijft’, klinkt het.

Meer
Mijn Volglijst

Olieprijs stijgt

02/12/2021 19:44

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gestegen. Bij een settlement van 66,50 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent duurder.

OPEC en zijn bondgenoten zullen de productie in januari conform de bestaande afspraken met 400.000 vaten per dag verhogen, ondanks de zorgen over de mogelijke impact van de omikron-variant van het coronavirus. Dit is de uitkomst van de OPEC+ vergadering die donderdag werd gehouden.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20