Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 07 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Ambities autonome Europese defensie lijken onbetaalbaar

Logo Business AM
Economie

15/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De plannen van de Europese Unie om zijn defensiebudget het volgende decennium tot 22,5 miljard euro op te voeren, zal onvoldoende blijken om de ambities van de sector te realiseren. Dat staat in een rapport van het Europese Rekenkamer over het Europese defensiebeleid. De onderzoekers wijzen daarbij op de impact van de Verenigde Staten, de grote bondgenoot van de Europese Unie in de Noordatlantische Verdragsorganisatie (Navo). Indien de Amerikaanse hulp zou wegvallen, moet de Europese Unie verscheidene honderden miljarden euro verzamelen om zichzelf te kunnen verdedigen.

“De militaire slagkracht van de Europese Unie heeft aanzienlijke klappen gekregen,” zeggen de rapporteurs. “Er is sprake van een aanhoudende onderinvestering. Bovendien hebben verscheidene lidstaten hun defensiebudgetten de voorbije jaren ingekrompen.”

Groot-Brittannië

“Er is dan ook een gigantische kloof tussen de beschikbare middelen en de gesteld ambities,” aldus het rapport. “Wanneer de Europese Unie zelf volledig voor de eigen verdediging zou willen instaan, zou een nieuwe Navo moeten worden gecreëerd.”

Rapporteur Juhan Parts, voormalig premier van Estland, wijst daarbij ook naar de positie van Groot-Brittannië. “Binnen de Navo is Groot-Brittannië verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van alle budgetten die de Europese lidstaten aan het militaire bondgenootschap bijdragen,” benadrukt hij.

“Buiten Frankrijk is Groot-Brittannië nog de enig overgebleven militaire grootmacht. Het feit dat een dergelijke partner op het punt staat om de Europese Unie te verlaten, kan dan ook militair belangrijke gevolgen hebben. Groot-Brittannië is een belangrijke lidstaat met een gigantisch militair budget.”

“Wanneer een dergelijke partner de Europese Unie verlaat, zal de kloof tussen budgetten en ambities nog groter worden. Een mogelijke strategische autonomie lijkt voor de Europese Unie dan ook nog minder realistisch te worden dan voorheen.”

Verschillen

De Europese Unie, vooral onder druk van Frankrijk, probeert steeds meer een gemeenschappelijk defensie-project op te zetten. Dat samenwerkingsverband zou een strategisch autonomie moeten kunnen garanderen die een militaire weerspiegeling zou kunnen vormen van de economische kracht die de regio op wereldniveau heeft.

Om die militaire ambities te realiseren, wil de Europese Unie zijn budgetten voor landsverdediging met 700 procent verhogen. “Er zijn echter bekommernissen dat het initiatief een groot deel van de activiteiten van de Navo zou overlappen,” zegt het rapport. “Slechts vijf lidstaten van de Europese Unie zijn immers niet bij de Navo aangesloten.”

“Bovendien ervaren niet alle lidstaten van de Europese Unie dezelfde bedreigingen. Evenmin is er een gemeenschappelijke visie op de inhoud van een Europese defensie. Sommige lidstaten sturen vooral aan op een sterkere verdediging tegenover Rusland. Andere zien daarentegen grotere uitdagingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton