Ambities autonome Europese defensie lijken onbetaalbaar

De plannen van de Europese Unie om zijn defensiebudget het volgende decennium tot 22,5 miljard euro op te voeren, zal onvoldoende blijken om de ambities van de sector te realiseren. Dat staat in een rapport van het Europese Rekenkamer over het Europese defensiebeleid. De onderzoekers wijzen daarbij op de impact van de Verenigde Staten, de grote bondgenoot van de Europese Unie in de Noordatlantische Verdragsorganisatie (Navo). Indien de Amerikaanse hulp zou wegvallen, moet de Europese Unie verscheidene honderden miljarden euro verzamelen om zichzelf te kunnen verdedigen.

“De militaire slagkracht van de Europese Unie heeft aanzienlijke klappen gekregen,” zeggen de rapporteurs. “Er is sprake van een aanhoudende onderinvestering. Bovendien hebben verscheidene lidstaten hun defensiebudgetten de voorbije jaren ingekrompen.”

Groot-Brittannië

“Er is dan ook een gigantische kloof tussen de beschikbare middelen en de gesteld ambities,” aldus het rapport. “Wanneer de Europese Unie zelf volledig voor de eigen verdediging zou willen instaan, zou een nieuwe Navo moeten worden gecreëerd.”

Rapporteur Juhan Parts, voormalig premier van Estland, wijst daarbij ook naar de positie van Groot-Brittannië. “Binnen de Navo is Groot-Brittannië verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van alle budgetten die de Europese lidstaten aan het militaire bondgenootschap bijdragen,” benadrukt hij.

“Buiten Frankrijk is Groot-Brittannië nog de enig overgebleven militaire grootmacht. Het feit dat een dergelijke partner op het punt staat om de Europese Unie te verlaten, kan dan ook militair belangrijke gevolgen hebben. Groot-Brittannië is een belangrijke lidstaat met een gigantisch militair budget.”

“Wanneer een dergelijke partner de Europese Unie verlaat, zal de kloof tussen budgetten en ambities nog groter worden. Een mogelijke strategische autonomie lijkt voor de Europese Unie dan ook nog minder realistisch te worden dan voorheen.”

Verschillen

De Europese Unie, vooral onder druk van Frankrijk, probeert steeds meer een gemeenschappelijk defensie-project op te zetten. Dat samenwerkingsverband zou een strategisch autonomie moeten kunnen garanderen die een militaire weerspiegeling zou kunnen vormen van de economische kracht die de regio op wereldniveau heeft.

Om die militaire ambities te realiseren, wil de Europese Unie zijn budgetten voor landsverdediging met 700 procent verhogen. “Er zijn echter bekommernissen dat het initiatief een groot deel van de activiteiten van de Navo zou overlappen,” zegt het rapport. “Slechts vijf lidstaten van de Europese Unie zijn immers niet bij de Navo aangesloten.”

“Bovendien ervaren niet alle lidstaten van de Europese Unie dezelfde bedreigingen. Evenmin is er een gemeenschappelijke visie op de inhoud van een Europese defensie. Sommige lidstaten sturen vooral aan op een sterkere verdediging tegenover Rusland. Andere zien daarentegen grotere uitdagingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.”

Meer
Mijn Volglijst

Wall Street sluit hoger

02/12/2021 21:10

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De S&P 500 won 1,4 procent op 4.577,10 punten, de Dow Jones index steeg 1,8 procent tot 34.639,79 punten en de Nasdaq eindigde 0,8 procent hoger bij een slotstand van 15.381,32 punten.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is het de vraag of de winsten duurzaam blijken of dat aandelen toch kwetsbaar blijven voor negatieve nieuwsberichten.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20