Roemenië wordt volgende in lijst afnemers F-35-gevechtsvliegtuigen

Roemenië wordt volgende in lijst afnemers F-35-gevechtsvliegtuigen
Het silhouette van een F-35 / Roemeens president Klaus Iohannis – Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP / Pier Marco Tacca/Getty Images

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Na onder meer België, Nederland en Duitsland, kiest nu ook Roemenië voor de Lockheed Martin F-35. Dat werd dinsdagavond beslist op de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad van het land.

Waarom is dit belangrijk?

Bij de lancering van de F-35 als gevechtsvliegtuig van de toekomst, werden heel wat vragen gesteld over de capaciteiten ervan. Zo zou het toestel te duur en te zwaar zijn, en kon het in verhouding maar een beperkte gevechtscapaciteit voorleggen. Die tegenargumenten lijken al bij al niet zeer overtuigend: al 941 exemplaren werden besteld door landen buiten de Verenigde Staten. Dat besliste om zelf maar liefst 2.183 stuks aan te kopen bij fabrikant Lockheed Martin.

In het nieuws: De Roemeense luchtmacht krijgt nieuwe speeltjes.

  • Op de Nationale Veiligheidsraad werd de aankoop van nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen goedgekeurd. Om hoeveel exemplaren het gaat is niet bekend. Wel werd eerder al aangegeven dat de vliegtuigen pas tegen 2030 zullen arriveren: Lockheed Martin zit met een lange bestellijst die nog moet worden afgewerkt.
  • Tegelijk heeft ook Roemenië zelf nog een lange weg af te leggen voor het de toestellen kan ontvangen: “De vliegtuigen kunnen niet zomaar opstijgen en landen op onze luchtmachtbasissen. Er is modernisatie nodig, extra communicatiemiddelen en anderhalf jaar training voor tientallen, zo niet honderden piloten”, zo vertelde Roemeens militair analist Radu Tudor aan de lokale zender Antena 3 CNN.
  • Rudor lijstte ook enkele grote voordelen op van het gevechtsvliegtuig: “De F-35 is niet zomaar een vliegtuig, het is een gevechtseenheid. De extreem goede radars aan boord kunnen honderden kilometers ver ‘kijken’. De vliegtuigen kunnen opstijgen van de 57e luchtmachtbasis bij Constanta, en kunnen tot op de oostelijke oever van de Zwarte Zee ‘kijken’, naar alles wat in de Krim gebeurt, en zelfs in de regio van Novorossiysk in Rusland.”
  • “Secundo: de raketten waarover de vliegtuigen zullen beschikken, zijn zeer accuraat en verreikend, tot wel 300 kilometer. Als gevolg hiervan zullen de vliegtuigen een serieuze meerwaarde zijn voor de Roemeense luchtmacht, een NAVO-land trouwens, maar ook als afschrikking van landen die Roemenië’s territorium bedreigen.

Onderliggend: De modernisering van de Roemeense luchtmacht stopt niet bij de aankoop van nieuwe F-16’s.

  • Roemeense gevechtspiloten hebben dringend nood aan nieuwe vliegtuigen. Momenteel beschikt de luchtmacht nog over 16 MiG-21’s, gevechtsvliegtuigen die voor het eerst van de band rolden in 1955. De toestellen werden ondertussen wel al stevig gemoderniseerd, onder meer door het Israëlische Elbit Systems. Desondanks zijn de toestellen anno 2023 al stevig verouderd.
  • Als aanvulling kocht Roemenië dan ook in 2015 al 17 F-16 Fighting Falcons op, afkomstig van de Portugese luchtmacht. In 2022 werd dit nog aangevuld met 32 F-16’s, die eerder al dienden in het Noorse leger.
  • Ook dit blijkt nu te weinig voor een hedendaagse, moderne, westerse luchtmacht. Met de aankoop van de F-35 moet het Roemeense leger zijn plekje volledig afdwingen op het internationale toneel. Al in februari vorig jaar maakte president Klaus Iohannis bekend dat zijn land keek naar de F-35. In het licht van de Russische dreiging besliste hij ook het defensiebudget op te trekken van 2 naar 2,5 procent van het bbp. Dit maakte meteen geld vrij voor de aankoop van nieuwe vliegtuigen. (ddw)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.